DruštvoIzdvojene vesti

У Тиршовој три позитивна ковид пацијента, међу њима беба на респиратору

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19. 11 – Директор Дечије клинике у Тиршовој Синиша Дучић рекао је да је од почетка падемије кроз ту клинику прошло око 90 ковид позитивних пацијената, а у последења три месеца 40 пацијената, док су у овом тренутку на лечењу три ковид позитивна пацијента.

Дучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да не припадају ковид систему па не може да каже да ли се смањио број пацијената због продуженог распуста.

“У свакодневној комуникацији сам са колегама из ковид болница, мислим на “Драгишу Мишовић”, имам информацију да је нешто мањи број пацијената који се јављају због ковид инфекције”, истакао је Дучић.

Дучић је рекао да у овом тренутку имају три ковид пацијента у тој установи, бебу од ковид позитивне мајке, која је на респиратору и која је тежак пацијент, затим пацијента од 17 година код кога је приликом рутинског тестирања утврђено да има ковид, као и пацијента од 10 година који има тумор у абдомену.

Та два пацијента нису на маханичкој вентилацији, али се, како каже, ради о сложеним пацијентима.

Од почетка падемије прошло је кроз Дечију клинику око 90 ковид позитивних пацијената, у последња три месеца 40 пацијената.

То је, додаје Дучић, значајно већи број пацијената, а лечили су и пацијенте који имају постковид мултиситемски одговор.

Значајно је већи број деце са ковид инфекцијом и са тешком клиничком сликом који захтевају болничко лечење, тако да не очекујемо ништа добро са доласком делта плус соја, рекао је др Дучић.

Према његовим речима, постоји добра организација, неће бити проблема у збрињавању и најтежих пацијената.

У односу на прошлу годину значајно је повећан број пацијената са респираторним инфекцијама.

Велики број пацијената са родитељима долази право у Тиршову и велика је фреквенција пацијената и родитеља и то отежава рад, рекао је директор Дечије клинике.

Дучић каже да је Дечија клиника референти центар за лечење деце, што се тиче амбулантних прегледа нешто је мање прегледа него пре ковида, 3.500 и 4.000 прегледа седмично, хроночни пацијентим долазе, акутна стања у педијатрији и хирургији решавају се као да није ковид.

Смањили смо елективни опративни програм у овом тренутку, желимо да смањимо могућност заражавања особља и деце, а одређени број лекара и сестара је ангажован у ковид систему, подвукао је Дучић.

Операције чије би одлагање утицало на лошији исход лечења радимо без поговора, око 25 до 30 операција радимо недељно, каже Дучић.

Већина лекара и сестара ради пуном паром, људи су испрпљени, ово дуго траје, људи брину за своје здравље, каже Дучић, истичући да крај није близу.

Указује да се родитељи интересују за вакцинацију и подсећа да је донета одлука о вакцинацији деце преко 12 година.

“Велики број родитеља, поготово хроничних пацијената, се распитују за вакцинацију, наши субспецијалисти саветују вакцинацију деце, значајно се више интересују родитељи”, наводи Дучић.

Изнео је податак да је вакцинисано више од 95 одсто лекара у тој установи, медицинских сестара око 60 одсто, један одређени број сестара и лекара је преболовао ковид, тако да је 75 одсто сестара имунизовано што вакцином што прележаним ковидом.

“Здравствени радници су добро информисани, стимулишемо људе да се вакцинишу, мој тим сматра да је то неопходно, не можете неког натерати, али гледамо да се што већи број радника вакцинише”, закључио је Дучић.

Back to top button