Društvo

Удовичић: Делта плус сој вероватно стигао у Србију

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 06.11 – Командант војне болнице на Карабурми Иво Удовичић иѕјавио је да се у тој установи лечи 114 пацијената са тешком клиничком сликом и да је преко 70 одсто невакцинисаних.
“Што се тиче делта плус соја вируса морамо да се забринемо, у питању је много заразнија форма”, истакао је Удовичић.
Удовичић је рекао за РТС да су пацијенти у јако тешком стању, а више од 70 одсто њих захтева додатну кисеоничку терапију.

“Забрињава нас проценат невакцинисаних, у овој болници више од 70 одсто је невакцинисаних, код млађих од 55 година изнад 85 одсто је невакцинисаних. Додатно забрињава – имамо два млада пацијета у једници интензивне неге – од 31 и 37 година, који су невакцинисани”, каже Удовичић.

У последњих пар дана од двадесет пацијената само троје су били вакцинисани, у јединици интензивне неге – то су старији људи са слабијим имунитетом и са доста коморбидитета.

Осврћући се на статистику о томе да ли се пацијенти када изађу из болнице вакцинишу, Удовичић каже да имају податке да у се сви вакцинисали пацијенти који су изашли из болнице.

Удовичић је рекао да многи од пацијената неће да признају да су пили “ивермектин”.
“Имамо пацијенте који су пили ивермектин, он није ни у једном протоколу препоручен, не препоручује се за лечење ковида 19. Лек има дозволе у ветерини, а не за хуману употребу, има много нежељених дејстава”, каже он.

“Овде сви долазе у тешком стању, ивермектин има диста нежељених ефеката, много више него вакцина. Морамо да слушамо медицину засновану на научним доказама, то је звезда водиља у медицини. Шта би било када би се сви сада лечили на основу нашег личног искуства и личних запажања шта је рекао комшија. Били бисмо у средњем веку и лечили би неке пацијенте пијавицама”, истакао је Удовичић.

Удовичић каже да имамо разлога за велику забринутост, јер је делта плус сој мутирао на спајку, на делу где улази у ћелије, то је много заразнија форма вируса.
“Вероватно је стигао у Србију”, каже Удовичић.

Морамо да се забринемо, вирус је заразнији – изазваће већи број оболелих на дневном нивоу и самим тим и теже клиничке слике, каже Удовичић.

Удовичић каже да морамо упозоравамо маладе да воде рачуна о противепидемијским мерама, да воде рачуна о својим старијима, у болницама су углавном старији пацијенти које је неко млад заразио, имуни систем код старијих је нарушен.
“Препоручио бих младима да избегавају велика окупљања, велике журке јер свако окупљање носи велики ризик масовног заражавања”, закључио је Удовичић.

Back to top button