Srbija

Удовичић: Улажемо у реконструкцију стадиона и терена

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.12 – Западни Балкан мора бити путоказ младим људима и кључно је да се регион уједини по питању њиховог положаја, а претходних година Србија, Северна Македонија и Албанија увећале су давања за омладинске секторе, која се, према речима српског министра омладине и спорта Вање Удовичића у нашој земљи највише улажу у реконструкцију стадиона и спортских терена.

Удовичић је на Омладинској конференцији у Београду рекао да ће повећање директних финансијских давања за омладински сектор, закључно са наредном годином, бити већа за 20 одсто, као и да ће стипендије за студенте са 25.000 бити повећане на 32.000 динара у 2022. години.

“Све што смо урадили није довољно када је реч о положају младих у Србији и морамо да имамо много снажнију одговорност”, поручио је Удовичић на конференцији која је окупила и представнике Северне Македоније и Албаније.

Он је истакао да се очекују измене Закона о младима, као и стратегије које ће, како каже, да дефинишу деловање владиног и невладиног сектора у омладинској политици.

“Врло је важно да кроз овакве конференције пренесемо снажну поруку да смо сви заједно и да желимо да помогнемо целокупном систему, Наш циљ је да кроз пројекте допремо до што већег броја младих”, рекао је Удовичић.

Министар је указао да је у претходном периоду реконструисано 17 локалних канцеларија за младе и омладинских клубова, а на питање који је наредни пројекат, каже да ће се о томе одлучити на конкурсу који ће бити одржан средином јануара.

“Организације које се баве омладинским питањима кроз конкурсе аплицирају за средства, а сваке године све више јединица локалне самоуправе улажу новац за омладински сектор”, нагласио је Удовичић.

Захвалио је министарки за омладину и децу Албаније Бори Мужаћи и директору Агенције за младе и спорт Северне Македоније Наумчету Мојсковском што су се одазвали позиву Омладинске конференције у Београду.

Удовичић је истакао да је сарадња са две земље одлична и поручио да је у претходних месец дана било више састанака на министарском и нижем нивоу.

Министарка за омладину и децу Албаније Бора Мужаћи поручила је да је битно да регион сарађује по питању младих, те да заједнички организује активности за унапређење њиховог положаја.

“Требало би да имамо једни друге и бољи смо заједно, јер када се мале земље удруже могу да ураде више”, рекла је Мужаћи истичући значај дигитализације и потребе да се променама у технологији брже прилагођавамо.

Директор Агенције за младе и спорт Северне Македоније Наумче Мојсовски потврдио је став да је кључно да се регион уједини и нагласио да је главни задатак повећање поверења код младих.

“Тада можемо да рачунамо на њихов потенцијал, а кроз сарадњу са омладинским организацијама показали смо да имамо капацитет”, рекао је Мојсовски.

Он је навео и да је циљ Северне Македоније да до 2024. године стопа незапослености младих буде испод 17 одсто, која је тренутно виша од 20 одсто.

Back to top button