Hronika

Ухапшене две особе због “прања новца”

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили су две особе због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело прање новца.

Осумњичени Н. Ј. (1994) одговорно лице ПД „Хеалт Гyм 2021“ из Прокупља као зајмопрималац, и осумњичени П. Ж. (1991) као зајмодавац, који се терети да је у помагању извршио кривично дело, су у децембру 2020. године закључили фиктивни уговор о зајму новца оверен код јавног бележника, иако су обојица знали да фактички није извршена примопредаја новца и да је овакав уговор потребан осумњиченом Н. Ј. како би новац стечен криминалном делатношћу пласирао у легалне новчане токове.

Н. Ј. се сумњичи да је извршио конверзију готовог новца у укупном износу од 9.346.792 динара, улажући га у имовину привредног друштва „Хеалт Гyм 2021“ које је основао у априлу 2021. године, у намери да прикрије и лажно прикаже незаконито порекло имовине.

Како се сумња, део новца, 60.000 евра је уплатио на свој штедни рачун користећи поменути фиктивни уговор о зајму као доказ о пореклу имовине -готовог новца, након чега је као одговорно лице привредног друштва „Хеалт Гyм 2021“ подигао кредит у износу од 60.000 евра, користећи новац са штедног рачуна као гарантни депозит.

Такође, осумњичени је са свог штедног рачуна, у више наврата, уплаћивао новац у „Хеалт Гyм 2021“ у укупном износу од 2.292.520 динара.

Приликом претреса стана и других просторија које користи Н. Ј. као и претресом теретане „Хеалт Гyм 2021“, пронађено је и привремено одузето 1.140 евра, 100 швајцарских франака, четири мобилна телефона, аутомобил „мерцедес“, ручни сат „ролекс“ као и комплетна опрема.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Back to top button