Hronika

Ухапшени због прања новца, поднете кривичне пријаве

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Пореском полицијом, Одсек Ужице и Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Kраљеву, у наставку акције на провери пословања привредних друштава „CFK Group“ и „MG Grafika 023“, ухапсили су Б. Е. (1980) заступника ПД „MG Grafika 023“, А. Р. (1971) и М. Р. (1978) због постојања основа сумње да су извршили кривично дело прање новца, док се Б. Е. терети и за пореску утају.

Против још пет особа биће поднете кривичне пријаве у редовном поступку због прања новца, од којих се једна терети и за пореску утају.

Како се сумња, Б. Е. и З. Д.(1984) који се већ налази у притвору, су од 2018. до 2019. године, робу, за коју су знали да потиче из криминалне делатности и набавке без пословне документације о пореклу и промету робе, из ПД „MG Grafika 023“, а преко ПД „CFK Group“ из Ужица пласирали на даље тржиште.

ПД „CFK Group“ је плаћање вршила по фиктивним рачунима ПД „MG Grafika“ из Честерега, која је новац даље трансферисала на рачуне пољпопривредног газдинства и ПД „Vila М&М“ и ПД „Kone grafika“ из Честерега у формалном и фактичком власништву осумњиченог Б. Е., као и на рачун СТР „ONLY Original“ из Звечана, са чијег рачуна је новац даље уплаћиван на рачуне седам физичких лица.
Потом су, како се сумња, физичка лица и власници наведених привредних субјеката подигли укупно 61.412.933 динара, користили и предавали га осумњиченима и Б. Е и И. Ц, који је у притвору.

Такође, у току 2018. и 2019. године, И. Ц. Уз помоћ Б. Е. је, како се сумња, на основу лажних рачуна фирме „MG Grafika“, неосновано искористио претходни ПДВ од 11.494.000 динара и неосновано увећао трошкове ПД „CFK Group“ и тако умањио порез на добит за око 13.769.799 динара.

На тај начин, они су,како се сумња, оштетили буџет Републике Србије за 25.263.799 динара.

Осумњиченом Б. Е. је одређено задржавање до 48 сати и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док су А. Р. и М. Р. уз кривичну пријаву приведенинадлежном тужилаштву.

Back to top button