Hronika

Ухапшени због „прања“ новца

СрбијаРеално/БЕОГРАД/ 22.12 – Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Службом за борбу против организованог криминала, Безбедносно-информативном агенцијом и Пореском полицијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, у наставку акције „Гнев“ ухапсили су М. М. (1981) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прање новца, и Ј. Ђ. (1990), која се сумњичи за кривично дело прање новца у помагању.

М. М. се терети да је од 2014. године грађанима из Крагујевца и околине тог града позајмљивао новац под каматом за коју су се усмено договорили, сачињавао уговоре о зајму које није оверавао код јавног бележника и признанице које је оверавао код адвоката, а потом покренуо судске поступке против особа које новац нису могле да врате, након што је претходно уписивао да им је на руке дао знатно већи износ.

Он је, како се сумња, од грађана који нису могли да измире дуговања захтевао да му предају непокретности и на тај начин је стекао 30 станова, кућа и пословних простора, као и грађевинско земљиште у вредности од 45.854.955 динара.

Такође, осумњичени је неовлашћеним кредитирањем грађана остварио приходе у износу од 51.139.984 динара за које није подносио пореске пријаве, чиме је оштетио буџет Републике Србије за више од 1,5 милиона динара.

У извршењу кривичног дела прање новца, М. М. је, како се сумња, помагала његова невенчана супруга Ј. Ђ., која је од 2016. године стекла, користила и отуђила имовину у вредности од 80.000 евра, иако је знала да потиче из криминалних делатности.

Приликом хапшења од осумњичених је одузет аутомобил марке „ауди А8Л“, док им је на основу наредби надлежног тужилаштва забрањено располагање непокретностима, уз упис забране у јавну књигу, отуђења и оптерећења и то 12 кућа, 4 стана, 4 помоћне зграде, 1 пословни простор и 48 катастарских парцела пољопривредног и грађевинског земљишта површине 16.56.08 хектара на територији Крагујевца, Кнића и Тополе.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву.

Back to top button