Hronika

Ухапшено шест особа збогх злоупотребе положаја

СрбијаРеално/БЕОГРАД/18.12 – Припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Министарством финансија, Сектором пореске полиције, по налогу тужиоца Посебног одељења за сузбијање корупције, Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ухапсили су шест особа, док ће против још две бити поднете кривичне пријаве, због сумње да су малверзацијама оштетиле предузеће „Тоза Марковић“ за око 597.200.000 динара.

Ухапшени су бивша одговорна лица „Тоза Марковић“ Кикинда – В.И. (1959), Н. И. (1985), М. К. (1983), Д. В. (1979), одговорно лице „МТ Кикаградња“ Кикинда Н. Ј. (1985), као и одговорно лице „Керамика Јовановић“ Ј. Ј. (1993) из Београда, док ће против друга два одговорна лица те фирме из Зрењанина бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку.

Постоје основи сумње да су четворица бивших одговорних лица „Тозе Марковић“ са Н.Ј. у саизвршилаштву, извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, оштећење поверилаца и прање новца на штету наведеног кикиндског привредног друштва које је у већинском власништву ЈП „Србијагас“, тј. Републике Србије, на тај начин што су за време принудне блокаде текућих рачуна “Тозе Марковић“, од јануара 2018. до јуна 2021. године, са другим правним лицима закључили више штетних уговора.

На основу уговора су, како се сумња, тим правним лицима неосновано вршена плаћања, књижна одобрења приликом продаје готових производа, а од њих су купљена и основна средства, друга добра и услуге по знатно увећаним ценама од тржишних. На тај начин су нанели противправну имовинску штету предузећу “Тоза Марковић“ Кикинда у износу од 597.196. 091 динара.

Одговорна лица привредног друштва „Керамика Јовановић“ Зрењанин се сумњиче да су, у саизвршилаштву, у периоду 2017-2021. године извршили кривично дело пореска утаја, на тај начин што су у намери избегавања плаћања пореза, закљученим симулованим правним послом купопродаје удела предузећа „Керамика Јовановић“, утајили обавезу пореза на приходе од капитала у укупном износу од 38.864.644 динара и за тај износ оштетили буџет Републике Србије.

Новцем стеченим из криминалних радњи, две осумњичене особе против којих ће бити поднете кривичне пријаве у редовном поступку и за кривично дело прање новца, купиле су непокретности.

Ухапшеним особама је одређено задржавање до 48 часова и оне ће, уз кривичну пријаву, бити приведене надлежном тужилаштву.

Back to top button