Svet

Украјина, Грузија и Молдавија лобирале за чланство у ЕУ

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/15.12 – Лидери Украјине, Грузије и Молдавије лобирали су данас у Европској унији на самиту Истоцног партнерства да им се дозволи да отпочну преговоре о придруживању Унији, али за сада могу да очекују само да добију уверавања за подршку против сваке могуће руске агресије, преноси Ројтерс.

„Наш циљ је пуноправно чланство у Европској унији“, рекао је украјински председник Зеленски после састанка са председавајућим самита ЕУ Шарлом Мишелом.

Обраћајући се у седишту НАТО, грузијски премијер Иракли Гарибашвили је такође позвао Запад да дозволи његовој земљи да уђе у Атлантски савез, што је циљ којем тежи и Украјина.

Председница Молдавије Маја Санду рекла је Ројтерсу у уторак да њена земља тежи да се придружи ЕУ, о чему је обавестила и Русију.

Данашњи самит ЕУ-Источно партнерство, које обухвата шест земаља бившег Совјетског Савеза, окупио је у Бриселу лидере Украјине, Грузије, Јерменије, Азербајџана и Молдавије, а председник Белорусије Александар Лукашенко није учествовао због погоршаних односа Брисела с Минском, који ЕУ оптужује за хибридни напад слањем хиљада избеглица с Блиског истока на источне границе Уније.

Од њих шест, Грузија, Молдавија и Украјина имају нерешене територијалне спорове са Москвом, док лидери Јерменије и Азербејџана који присуствују самиту не траже чланство у ЕУ, наводи Ројтерс.

Back to top button