Svet

Ukrajina: Rusi usredsređeni na osvajanje Bahmuta, branimo se, situacija teška

SrbijaRealno/Kijev/07.04.23. – Ukrajina je danas objavila da je Rusija usredsredila sve napore na osvajanje Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti, na istoku zemlje, ali je navela da se grad i dalje brani uprkos brojčanoj nadmoći Rusije.

Iz Ukrajine situaciju opisuju kao “tešku”, prenosi Rojters Portparol ukrajinske istočne vojne komande Serhij Čerevatij rekao je da Kijev drži pod kontrolom situaciju u Bahmutu i “razume namere Rusije”. On je priznao da je Moskva ostvarila “taktički uspeh” na nekoliko mesta, ali tvrdi da za to “plaća visoku cenu”. “Situacija je teška, neprijatelj koncentriše maksimalne napore da zauzme Bahmut. Međutim, trpi ozbiljne gubitke i ne postiže strateški uspeh”, naveo je Čerevatij.

On je dodao da su sve odluke donete sa ciljem da se ne dozvoli neprijatelju da “probije našu odbranu” i nanese joj najveću moguću štetu, kao i kako bi se očuvalo osoblje. Britansko Ministarstvo odbrane ranije danas je objavilo da je ruska vojska “vrlo verovatno napredovala” do centra Bahmuta. Prema navodima britanskog ministarstva, ruska vojska je osvojila zapadnu obalu reke Bahmutka, čime je ugrozila ključnu ukrajinsku rutu za nabavku, u pokušaju da povrati kontrolu nad tim gradom.

Back to top button