Svet

Ukrajina zaplenila imovinu milijardera Novinskog zbog pomaganja Rusiji

SrbijaRealno/Kijev/15.04.23. – Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) saopštila je da je zaplenila imovinu milijardera Vadima Novinskog u vrednosti od 87,3 miliona evra, optuživši ga da je pomagao “zemlji agresoru”, Rusiji.

SBU je saopštila da je, između ostalog, zaplenila i 40 kompanija i 30 izvorišta prirodnog gasa, koja je Novinski imao u vlasništvu, prenosi Rojters. Ukrajinska služba bezbednosti tvrdi i da je Novinski pokušao da izbegne sankcije koje su protiv njega uvedene u decembru tako što je pokušao da prebaci svoj imetak na bliske firme. Izvršna šefica jedne od delimično zaplenjenih firmi SmartHolding, Julija Kirjanova, tvrdi da je imovina ove firme prebačena 1. decembra na poverenički fond novih vlasnika sa Kipra i da Novinski više nema nikakve veze sa SmartHoldingom.

Zastupnik Novinskog koji nije želeo da bude imenovan takođe tvrdi da milijarder nije vlasnik zaplenjene imovine i odbacuje optužbe za pomaganje Rusiji. Prema njegovim rečima, Novinski, koji se trenutno nalazi u Švajcarskoj, je “rodoljub” koji je podržavao ukrajinsku vladu. Forbs procenjuje bogatstvo Novinskog na 1,27 milijarde evra, što ga čini jednim od najbogatijih ljudi u Ukrajini. Novinski je podržavao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije (UPC), koju Kijev optužuje za saradnju sa Rusijom. Ukrajinski milijarder je ranije rekao da su sankcije Kijeva “progon na verskoj osnovi.”

Back to top button