Svet

Украјина жели безбедносне гаранције од Русије

СрбијаРеално/Кијев/23.02.22. – Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас да његова земља жели безбедносне гаранције од Русије као корак ка окончању конфликта између те две земље.

“Верујем да Русија треба да буде међу оним земљама које дају јасне безбедносне гаранције. Много пута сам предлагао да председник Русије седне за преговарачки сто”, поручио је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са пољским и литванским колегама, преноси агенција Ројтерс. Пољски председник Анџеј Дуда изјавио је да Пољска осуђује одлуку Русије да призна две самопроглашене републике Доњецке и Луганске Народне Републике и види ту одлуку као претњу за цео регион и Европску унију.

“Акције Русије су за нас веома забрињавајуће. Ми их схватамо веома озбиљно”, рекао је Дуда.

“Сматрамо да оне представљају претњу не само за Украјину, већ и за цео наш регион, за источни блок НАТО и ЕУ у целини,” поручио је пољски председник.

Украјина заслужује статус кандидата за Европску унију, а Пољска и Литванија ће је подржати у том циљу, навели су председници те две земље у заједничкој декларацији са украјинским председником.

“Наглашавамо да, с обзиром на значајан напредак у спровођењу Споразума о придруживању и унутрашњих реформи, као и на актуелне безбедносне изазове, Украјина заслужује статус кандидата за чланство у ЕУ, а Литванија и Пољска ће подржати Украјину у постизању овог циља“, наводи се у декларацији коју су потписали у Kијеву председник Украјине Володимир Зеленски, председник Пољске Анџеј Дуда и председник Литваније Гитанас Науседа.

Kако се наводи, заједничка декларација позива међународну заједницу на “брзо увођење оштрих санкција” Русији, укључујући мере усмерене на гасовод Северни ток 2 између Русије и Немачке.

Back to top button