Svet

Ултрадесничар Ерик Земур објавио да ће се кандидовати за председника

СрбијаРеално/ПАРИЗ/30. 11 – Француски политички коментатор, новинар и екстремно десничарски политичар, лидер странке Воx Попули Ерик Земур објавио је данас на друштвеним мрежама да ће се кандидовати на председничким изборима у Француској у априлу идуће године.

Земура су често упоређивали са бившим председником САД Доналдом Трампом због његове политике против естаблишмента и способности да се упечатљиво и оштро обраћа јавности.

Земур се нада се да ће успешно покренути своју предизборну кампању и ставити тачку на бројне контроверзе које га прате, преноси портал Политико.

Међутим, након брзог пораста популарности у анкетама, Земур се суочио са бројним препрекама међу којима се истиче одлазак дугогодишњих сарадника, јавни скупови који нису испунили очекивања – напротив – и несигурно финансирање кампање.

Анкета коју је спровео портал Политико показује да би Земур на изборима освојио 14 одсто гласова на председничким изборима, али да би његов резултат био лошији од 24 одсто колико би добио Емануел Макрон и 18 одсто колико се предвиђа да би могла да освоји Марин Ле Пен, другим речима за други круг би се квалификовали Макрон и Ле Пенова.

Међутим, у интервјуу за Франсинфо председнички кандидат десничарске Републиканске странке Ериц Киоти је прокоментарисао да председничка кандидатура Ерика Земура за њега представља “не-догађај”, али да ће у случају да лично мора да се определи за неког канидата у другом кругу, а да то није он сам, гласати за ултра-десничара Земура под условом да му је противкандидат Емануел Макрон.

Нови проблеми за Земура настали су током митинга његове странке Воx Попули протеклог викенда у Марсељу, граду у којем традиционално живи велики број људи пореклом из земаља Северне Африке, претежно муслимана, јер је том приликом учесницима контра-митинга и противницима крајње деснице показао средњи прст.

Земур је више пута изјављивао да је Француска “потопљена” имиграцијом и да је у опасности да “изгуби свој идентитет” под утицајем ислама, за који каже да је “некомпатибилан” са западним вредностима.

Многи га непрекидно оптужују за подстицање мржње, дело за које је већ два пута био оптужен и за дискриминацију муслиманског живља у Француској.

Међутим, његови оштри напади на политички естаблишмент, контроверзни предлози о имиграцији и француском идентитету привлаче пажњу медија и доминирају у јавним наступима.

Земур би наредне недеље требало да одржи свој први митинг у Паризу, а његов тим се нада да ће тај скуп бити демонстрација снаге и промоција његове странке Воx Попули.

Back to top button