PolitikaSrbija

Unapređenje saradnje SRB i Kuvajta ka strateskom partnerstvu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Kuvajta šeikom Ahmedom Naserom Al Mohamedom Al Sabahom.

Izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je prvi put u novijoj istoriji jedan šef kuvajtske diplomatije u poseti Srbiji, ministar Selaković je istakao da naše dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose, koji datiraju još iz vremena bivše SFRJ i Pokreta nesvrstanih zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je u razgovoru iskazao zainteresovanost Srbije za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa sa Kuvajtom, istakavši da je, pored održavanja redovnog političkog dijaloga, važno raditi i na unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje. Kako je istakao, ekonomski odnosi i privrednici treba da prate odlične političke veze.

Tome će, kako je uveren, doprineti i saradnja u okviru Mešovite komisije za ekonomsku i tehničku saradnju, koja predstavlja važan mehanizam za realizaciju konkretnih programa, ali i proširenje ugovorno-pravne regulative. Naglasio je da dve zemlje imaju naročit interes i potencijal za unapređenje saradnje u oblastima poljoprivrede, zdravstva, IT i obrazovanja.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti za potpisivanje Sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Kuvajt, kroz koji će se uspostaviti širi okvir prevashodno ekonomske saradnje, kao i drugih oblika bilateralne saradnje, i koji bi u svojoj suštini imao karakter sporazuma o strateškom partnerstvu.

Izvor: Tanjug

Back to top button