Izdvojene vestiSrbija

Petković: Upoznao ambasadore zemalja Latinske Amerike u Srbiji o situaciji na KiM

SrbijaRealno/Beograd/13.06.24. – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima zemalja Latinske Amerike u Republici Srbiji – Argentine, Brazila, Kube, Meksika i Venecuele.

Zahvalio se na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i na doslednom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN, kao i na punoj podršci borbi koju Srbija vodi u međunarodnim telima za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. Petković je ambasadore Argentine, Brazila, Kube, Meksika i Venecuele upoznao sa problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini.

U tom smislu Petković je podsetio da je Kurti nedavno zabranio upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, što je imalo za cilj da Srbe ostavi bez plata, penzija i osnovnih sredstava za život, ali i da im onemogući lečenje i školovanje i da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njihovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o Kosovu i Metohiji bez ijednog Srbina.

Povodom rešavanja ovog problema, beogradska i prištinska delegacija su se sastale sedam puta u Briselu, pri čemu je Beograd imao konstruktivne predloge, ali ih je Priština, sve do jednog, odbila, istakao je direktor Kancelarije za KiM. Petković je izrazio zabrinutost i zbog činjenica da Priština uporno odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, jer očekuje da kada proteraju srpski narod i srpske institucije sa Kosova i Metohije, neće ni biti potrebe za formiranjem ZSO. U tom kontekstu, on je podsetio da se za godinu i po dana sa teritorije Kosova i Metohije iselilo 15 odsto Srba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao i na jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje srpskim zvaničnicima da uđu u pokrajinu, pa je tako njemu već dve godine onemogućeno da uđe na teritoriju KiM, što je dovelo do niza posledica i do zaustavljanja mnogih projekata u srpskim sredinama, koji su od suštinske važnosti za život našeg naroda. Direktor Kancelarije na KiM je ukazao i na farsu oko referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, na koji nije izašlo 99 odsto Srba, a koja je jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške albanskih glssova.

“Uprkos svemu ovome i više nego jasnoj činjenici da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije, Beograd će ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i regionu i da se dođe do preko potrebne normalizacije odnosa na terenu”, istakao je Petar Petković. U tim nastojanjima, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Predlog: https://srbijarealno.rs/nato-snabdeva-pristinu-oruzjem/

Back to top button