Izdvojene vestiSvet

Ambasador SAD: Upozorio Mađarsku na posledice dobrih odnosa s Kinom

SrbijaRealno/Budimpešta/12.06.24. – Američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman danas je izneo oštre kritike na račun bliskih političkih i poslovnih odnosa mađarske vlade sa Kinom.

U govoru američkim kompanijama koje su investirale u Mađarskoj u Američkoj privrednoj komori, Presman je kritikovao Mađarsku jer posluje sa Kinom na osnovu netransparentnih ugovora ”punih korupcije”, prenosi Rojters. On je upozorio Budimpeštu da se u odnosu sa Pekingom ”kamata često plaća suverenitetom”.

Presman je rekao da SAD takođe posluju sa Kinom, ali ”transparentno, na osnovu jasnih pravila i sa dužnom brigom za bezbednosne interese naših saveznika“. Odnosi između Budimpešte i Vašingtona su se pogoršali zbog odugovlačenja Mađarske oko ratifikacije pristupanja Švedske NATO-u, kao i zbog Orbanovih toplih veza sa Moskvom uprkos ratu u Ukrajini. Presmanove kritike dolaze mesec dana nakon što je kineski predsednik Si Đinping posetio Mađarsku i nazvao kinesko-mađarski odnos ”strateškim partnerstvom za sve vremenske prilike“.

U toku Orbanovog mandata, Mađarska je postala važan trgovinski i investicioni partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja EU koje teže da postanu manje zavisne od druge najveće svetske ekonomije.

Predlog: https://srbijarealno.rs/cestitao-sam-orbanu-jos-jednu-pobedu/

Back to top button