Izdvojene vestiSvet

Usevi koke u Kolumbiji na najvišem nivou za poslednjih 20 godina

SrbijaRealno/Bogota/12.09.23. – Usevi biljke koke od koje se proizvodi kokain pokrivali su 230.000 hektara površine Kolumbije u 2022. godini, što je za 13 odsto više nego u 2021, i na najvišem nivou u poslednjih 20 godina.

Pored toga, na najvišem nivou u poslednjih 20 godina bila je proizvodnja kokaina, koja je porasla za 24 odsto na 1.738 metričkih tona, prenosi Rojters. ”Zabrinjavajuće je što svake godine dolazi do povećanja useva koke u zemlji”, rekla je direktorka agencije UN koja prati proizvodnju droge (UNODC) Kendis Velš i dodala da je do porasta useva došlo u provinciji Putumalo, duž granice sa Ekvadorom. Prvi levičarski predsednik Kolumbije Gustavo Petro obećao je da će se tokom mandata fokus sa borbe protiv droga pomeriti ka javnom zdravlju, ”umesto neuspešnih militantnih strategija”.

Vlada želi da smanji obradive površine na 150.000 hektara i proizvodni kapacitet na 900 metričkih tona do 2026. godine, rekao je ministar pravde Nestor Osuna. Pad cena koke izazvan prevelikom ponudom i proizvodnjom u drugim zemljama doprinosi nesigurnosti hrane u Kolumbiji i izaziva raseljavanje, navodi se u izveštaju Svetskog programa za hranu UN.

Back to top button