Društvo

Ускоро четврта доза вакцине, неки у фебруару, а неки можда тек на јесен

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Како је недавно саопштено, у Србији је почело велико научно истраживање за давање четврте дозе вакцине против коронавируса, а речено је, у зависности од резултата анализа, биће одлучено да ли ће се грађани четврти пут вакцинисанити после шест или 12 месеци од треће, такозване бустер дозе. Приоритет ће свакако бити старији од 65 година, као и хронични болесници.

Како објашњава саговорник близак Кризном штабу, највероватније је да ћемо се у наредном периоду вакцинисати против ковида 19 као што то чинимо против грипа, али да ли ће у овом тренутку то значити два пута годишње или једном, зависиће од тога шта истраживања буду показала.

„Вакцинација је једино решење у овој борби, то је ваљда свима постало јасно, или би бар тако требало да буде. Четврта доза ће свакако бити потребна, али сада не знамо прецизно да ли ће то бити после шест месеци, или нешто касније. Трећа бустер доза за кинеску вакцину се даје нешто раније, али шта ће бити са четвртом, и да ли ће ићи после пет месеци, видећемо. Очекујем да ће четврта доза за ризичне групе можда бити потребна већ у фебруару, али још није сигурно, треба сачекати“, каже саговорник Блица.

С друге стране, и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, истиче да треба сачекати Национални комитет за имунизацију, и додаје да се сада не може тачно рећи када ће доћи на ред четврта доза.

Оно што ми радимо сада је да настављамо ту тешку борбу са ковидом 19 и са непрекидним апелима на грађане да појачамо и повећамо проценат прве дозе, друге дозе, јер изузетно нам је важна та бустер доза где се показало да су многе европске земље са две дозе достигле 80 и 85 одсто, а после су имали велики проблем са појавом нових сојева, што значи да су те бустер треће дозе изузетно важне. И те наше треће дозе које смо дали су дале резултат, јер се показало кроз стабилизацију епидемијске ситуације у Србији. Оно што је обзнањено је да Синофарм смањује своју ефикасност и остале вакцине после пет месеци и ми ћемо ту бити врло обазриви. Дакле, сачекаћемо Национални комитет за имунизацију, и нормално, наше стручњаке из области вирусологије, имунологије, епидемиологије, инфективних болести који ће одлучити како ће се спроводити вакцинација и да ли ће то бити два пута годишње. Даље, да ли ће омикрон сој и кад и у којој снази доћу у Србију, и сада са четвртом дозом у овом тренутку, не би баш журили док не добијемо све податке о којима сам већ говорио

У ризичне особе спадају они са тешким формама примарних и секундарних имунодефицијенција (пацијенти на хемиотерапији, пацијенти са трансплантацијом органа који примају имуносупресивну терапију, пацијенти са имуносупресивном терапијом аутоимунских и имуноинфламаторних обољења, пацијенти са ХИВ/АИДС-ом, пацијенти на хемодијализи итд).

Препоручује се примена додатне дозе вакцине после најмање 28 дана од апликовања друге дозе вакцине, при чему се као додатна доза даје доступна иРНК вакцина, уз мишљење надлежног лекара специјалисте. Такође, код ових особа препоручује се примена бустер дозе вакцине након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе вакцине (3+1доза).

Фармацеутске куће Фајзер и Бионтек су саопштиле да две дозе њихове вакцине не пружају јаку заштиту од омикрона, па наводе да је потребна и бустер доза, а водећи људи Фајзера су саопштили да ће можда бити потребна и четврта доза за одбрану од новог соја.

Бустер доза ће вероватно помоћи да се исконтролише сој, мада две дозе дају некакву заштиту од озбиљног тока болести од омикрона, показали су лабораторијски тестови, пренео је „Вашингтон пост“.

Међутим, Алберт Бурла, извршни директор Фајзера, рекао је да би четврта доза могла да буде потребна 12 месеци након треће дозе.

Он је за америчку мрежу ЦНБЦ изјавио да би период између доза могао да буде померен и на више, а један од водећих научника из Фајзера је недавно рекао да ће четврта доза, која би циљала омикрон, вероватно бити неопходна. У Америци је досад регистровано 40 случајева омикрона, а већина оболелих је добило благе симптоме.

Back to top button