Društvo

Услови за путовања у поједине земље у време короне

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – У време предстојећих празника повећава се и интересовање за путовања у иностранство, а од дестинација на које се лако можемо отпутовати, издвајају се Грчка, Турска, Бугарска, Мађарска и Уједињени Арапски Емирати.

Грчка

Држављани Србије могу да уђу у Грчку, авионом или преко неког од отворених друмских прелаза. За улазак туриста отворени грачни прелази са Бугарском – Промахонас, Орменио, Нимфеа и Ексохи, са Северемном Македонијом – Евзони, Ники и Дојрани, са Албанијом – Кристалопиги, Какавиа, као и Мавромати, који ради од 8-16 часова и прима до 250 путника дневно, наведено је на сајту Министарства спољних послова.

Што се услова у доба пандемије тиче, сви путници који долазе у Грчку, морају претходно попунити електронски образац пријаве – Passenger Location Form, преко сајта https://travel.gov.gr/ (најмање 24 часа пре уласка у Грчку).

За улазак је потребно поседовати негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, односно антигенски (рапид) тест не старији од 48 сати (ослобођена су деца до 12 година старости) или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку. Поред личних података, потврда треба да садржи тип примљене вакцине и број доза, или потврду о прележаном Ковид 19, која се издаје 30 дана након првог позитивног теста и важи 90 дана, наводи се на сајту МСП.

Путници на граничном прелазу могу бити подвргнути тестирању брзим тестом, а уколико је тест позитиван обавезна је кућна изолацији 10 дана у објекту по избору путника или оном који буде одређен од стране грчких надлежних органа (о трошку грчке државе).

Вакцине које обезбеђују несметан улазак у Грчку су Фајзер, Модерна, АстраЗенека, Новавакс, Џонсон и Џонсон, Синовак, Синофарм, Спутњик…

Вакцинисани нису дужни да приложе тест било које врсте, али постоји могућност тестирања на граничним прелазима, али уколико се испостави да је тест позитиван, обавезан је карантин у трајању од седам дана.

Турска

У Турску се може ући са потврдом о потпуној вакцинацији издатој од стране надлежног органа, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом од надлежних органа да је у последњих 6 месеци прележан ЦОВИД-19.

Уколико путник не поседује један од два наведена документа неопходно је поседовати негативан ПЦР тест, урађен у последњих 72 сата пре уласка у Турску или негативан резултат брзог антигенског теста уређен 48 сати пре уласка у земљу.

-Лицима млађим од 18 година која се налазе у пратњи родитеља који поседују потврду о вакцинацији није потребан ПЦР тест. Лица која долазе или су се у последњих 14 дана од уласка у Турску налазила у Авганистану, Бангладешу, Бразилу, Јужној Африци, Непалу, Пакистану и Шри Ланки морају да поседују негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата, и одређује им се мера обавезног 14-ог карантина. Лица која долазе из Уједињеног краљевства, Ирана, Египта и Сингапура у обавези су да поседују негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата, наведено је на сајту МСП.

На свим граничним прелазима врше се насумична ПЦР тестирања.У року од 72 сата пре доласка у Турску неопходно је електронски се регистровати путем следећег линка: хттпс://регистер.хеалтх.гов.тр/ . Током регистрације се додељује такозвани ХЕС КОД који представља електронски вид праћења здравственог стања путника. Неопходан је за улазак у све тржне центре, ресторане, државне установе и друге објекте. Сви путници су дужни да при уласку у Турску покажу исти у штампаној или електронској форми.

Бугарска

Како је наведено на сајту Министарства спољних послова, држављанима Републике Србије, уколико улазе из Србије, дозвољен је улазак у Бугарску ако поседују дигитални ЕУ ЦОВИД-19 сертификат (тј. сертификат који је са њиме изједначен, у Србији – дигитални зелени сертификат о вакцинацији, прележаној болести или ПЦР тестирању). Детаљна информација може се наћи на сајту Амбасаде Р. Србије у Бугарској: http://sofia.mfa.gov.rs/cir/

Сертификат о прележаној болести важи у периоду од 11 до 180 дана, рачунајући од датума тестирања уписаног у документ. ПЦР тестирање мора бити обављено најкасније до 72 сата пре уласка у Бугарску.

Мађарска

Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса ЦОВИД-19. Није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест. Али треба имати на уму да је за улазак у спортско-рекреативне центре, музеје, затворене делове ресторана потребна потврда о вакцинацији.

Грађанима који слећу на аеродром у Будимпешти мери се температура, али не морају да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест.

Што се вакцина тиче, Мађарска, између осталих признаје Модерну, Фајзер, Џонсон и Џонсон, Спутњик, АстраЗенеку, Синофарм…

Уједињени Арапски Емирати

Држављани Србије могу да уђу у УАЕ, а неопходан је негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Република Србија и УАЕ имају потписан Споразум о међусобном признавању вакцина, те сви грађани Србије који су вакцинисани и имају сертификат о вакцинацији, уз негативан ПЦР тест су ослобођени карантина, наведено је на сајту МСП-а.
Такође, Република Србија се налази на такозваној Зеленој листи земаља УАЕ, а обавезно је инсталирати апликацију

Наиме, у Абу Дабију, само вакцинисане особе могу ући у хотел, ресторан, супермаркет и сва остала јавна места. То подразумева зелени статус Ал Хосн апликације. Туристи који слете на Абу Даби аеродром добијају посебан унифициран број (УИД) који им је потребан за инсталирање Ал Хосн апликације.

Саветујемо да се апликација инсталира пре путовања или одмах по слетању на аеродром и да се провере сви подаци, јер се дешавају грешке у апликацији које је касније теже отклонити. За добијање зеленог статуса потребно је бити вакцинисан и имати податке о вакцинацији и негативан ПЦР тест приказан на Ал Хосн апликацији. Апликација је зелена 30 дана од ПЦР теста.

За туристе који долазе у Абу Даби како би имали зелени статус на Ал Хосн апликацији и како би могли да приступе било ком јавном месту (супермаркет, шопинг центар, плажа…) потребно је најмање 5 дана пре путовања у Абу Даби инсталирати апликацију ИЦА УАЕ Смарт или посетити ица.гов.ае где је потребно попунити „Регистер Арривалс Форм“ и приложити вакцинациони сертификат на одобрење. По добијању одобрења добићете смс поруку која садржи и линк за инсталирање Ал Хосн апликације. По слетању на Абу Даби аеродром туристи добијају УИД број, који је потребан за креирање налога на „Ал Хосн“ апликацији. Вакцинациони сертификат и сви ПЦР тестови који буду рађени у УАЕ би требало да се појаве у апликацији, наводи се на сајту МСП-а.

Сви који су другу дозу вакцине примили пре 6 месеци, морају имати и сертификат о примљеној и трећој дози вакцине. Специфичност УАЕ је да између емирата Абу Даби и емирата Дубаи постоји контролни пункт који се не може прећи без негативног налаза ПЦР или ДПИ теста.

Back to top button