Srbija

Устав са променама бољи, омогућава унапређење правосуђа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Драгана Бољевић из Друштва судија Србије, које је део Радне групе за поглавље 23 Националног конвента о ЕУ, казала је данас да је питање промене Устава кључно и питање свих питања у једном друштву.

Бољевић је, на састанку Конвента са премијерком Аном Брнабић, министрима и председником Скупштине Ивицом Дачићем, указала на то да састанку не присуствују представници само осам удружења чланова Радне групе од укупно педесетак удружења колико их је у групи.

„Дошли смо овде јер сматрамо да је питање европских интеграција и у том контексту промене Устава, питање број један, да се оно не може релативизовати тиме што се каже да је оно једно од 50 прелазних мерила у процесу европских интеграција. То је кључно питање, питање свих питања у једном друштву“, казала је Бољевић.

Како каже, данашњи састанак су схватили као један од начина на који могу грађанима објаснити шта се дешава 16. јануара, за када је заказан референдум о уставним амандманима, као и које ће бити импликације тих промена.

За одлуку чланова Радне групе да не присуствују састанку каже да је политичка и истиче да њихов став није и став целе Радне групе.

Додаје да је Друштво судија Србије предложило да Конвент не пише то писмо премијерки Србије у којем обавештавају да неће присуствовати, већ да обавести јавност о одлуци тих осам удружења.

„Ово што су та удружења урадила је чиста политизација једног демократског процеса и то нису смели да ураде. Мислимо да је од животне важности да кажемо колико је ово питање од важности за грађане, а ово је само једна од прилика да им на то укажемо. То није референдумска кампања, то није завршено питање“, казала је.

Наводи и да нису дошли како би избегли да им се каже да ће бити идентификовани са неким ко помаже ову власт.

„Ако то што сам овде значи да помажем ову власт, нека буде – помажем их јер се ниједна друга власт није сетила да то уради“, казала је Бољевић.

Истиче да се мора рећи да су предложене промене добре.

„Није идеално, могло би да буде боље да се Устав пише у лабораторији, али он се пише у реалним политичким условима“, додаје.

Бољевић наводи да је Устав са променама много бољи него онај који имамо сада и додаје да је важно и какви ће закони бити јер, како појашњава, могу да покваре, али и да још поправе уставни поредак.

Како наводи, када је Скупштина, која и јесте уставотворац, узела ствари у своје руке ове године, имала је овлашћење Друштва да изађе из групе уколико не буде помака.

„Али, нисам изашла зато што ово што смо сада добили омогућава знатно унапређење положаја правосуђа у односу на садашњи Устав“, закључила је Бољевић.

Back to top button