Politika

Усвојен Закон о правима корисника привременог смештаја

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.12 – Скупштина Србије усвојила је вечерас Закон о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити, а како је раније рекла министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић закон би требало да унапреди њихов положај.

„Новим законом требало би да се унапреди положај корисника услуга привременог смештаја, без дискриминације, под равноправним условима уз активно ефективно и информисано учествовање свих лица која учествују у доношењу одлука које утичу на живот и права корисника а складу са приступом заснованим на људским правима“, рекла је Кисић Тепавчевић у Скупштини Србије.

Нови закон треба да омогући заштиту права корисника услуга кроз континуирано оспособљавање корисника за самосталан живот и пуно и равноправно учешће у друштву и остваривању социјалне инклузије.

Закон такође обезбеђује да се услуге пружају у складу са вољом и жељом корисника уз уважавање његовог животног циклуса, етничког и културног порекла и животних навика.

Смештај се обезбеђује само као последња могућност онима којима није могуће обезбедити опстанак у породици или услуге подршке за самосталан живот.

Back to top button