Hronika

Усвојена жалба тужиоца: Чека се нова одлука о притвору за Дијану Хркаловић

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Апелациони суд усвојио жалбу Тужиоца за организовани криминал и наложио да се поново одлучи о притвору за Дијану Хркаловић због опасности од бекства.

“Основано се изјављеном жалбом Тужилаштва за организовани криминал указује да је првостепени суд погрешно закључио да околности које је навео тужилац у предлогу немају значај за продужење притвора, по законском основу који се односи на опасност од бекства”, рекла је за Тањуг портпарол суда Мирјана Пиљић.

Према ставу апелације, веће првостепеног суда није ценило околности, како указују, на опасност од бекства Хркаловић у тренутку када је према њој поднет оптужни предлог суду, него је само поједине околности за притвор ценио искључиво у времену када против ње није било кривичног поступока.

“Као што се основано жалбом тужиоца даље указује, првостепени суд само таксативно наводи околности, али их не цени изоловано и без довођења у везу са свим осталим околостима”, казала је Пиљић.

У одлуци Апелационог суда указано је да су због тога одлучне чињенице у првостепеном решењу погрешно и непотпуно утврдјене, те да се не може се прихватити закључак првостепеног суда да нема разлога за продужење притвора због опасности од бекства.

Одлуку о укидању притвора је донело кривично ванпретресно веће Специјалног суда 10. децембра након што је раније тог дана тужилаштво поднело оптужни предлог против ње због кривичног дела трговина утицајем у продуженом трајању и предложило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

Хркаловић је нешто мање од два месеца била у притвору Окружног затвора у Београду, од хапшења 15. децембра.

Тужилаштво је тог дана тражило од суда да јој продужи притвор по два нова основа – због постојања опасности од бекства и утицаја на саучеснике, али суд није усвојио.

Back to top button