Društvo

Увелико припреме за дочек Нове године

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.11. – Већ се зна где ће за дочек Нове године певати естрадне звезде, што значи да се угостителји припремају за дочек 2022, а туристичке агенције су објавиле своје понуде за свечани испраћај старе, ковидом оптерећене године.

Угоститељи увелико припремају програме за новогодишње прославе, а гости се јављају да резервишу места.

“Ми смо већ све припремили, радимо сасвим нормално као да нема ове пандемије у смислу припрема. Урадили смо сва три менија – месни, посни и вегетаријански. Радили смо и рекламу. Наше особље, цео тим је вакцинисан”, истиче Милица Петковић, менаџерка ресторана.

У Скадарлији очекују да ће бити попуњено 50 одсто од укупних капацитета ресторана. Запослени су и ковид редари који контролишу да ли сви гости после 20 сати имају ковид пропуснице, а тако ће бити, кажу, и у новогодишњој ноћи. И ове године многи жели да за новогодишње празнике оду из града, али ту услове и правила такође диктира пандемија.

“Јако је тешко у овим условима где имамо овакву експанзију пандемије на глобалном нивоу, јако је тешко да се то припреми, протоколи се мењају из дана у дан, све је више земаља које нас држе на тзв. црвеној листи и немогућност одласка у велики број земаља проузрокује наравно и смањење понуде у односу на оно што је било раније”, каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција – ЈУТА.

У овом тренутку могућа су путовања у Грчку, Турску и Египат, затим земље у окружењу – где се издвајају Република Српска и Мађарска, истичу у Јути. Око 50 туристичких агенција има у понуди новогодишње аранжмане.

“Што се тиче броја путника, ово је период као што је то било на пример и 2019. године. Ако поредимо те две године, не постоји нешто мањи број путника у односу на 2019. годину, постоји у оним државама где наши суграђани тренутно не могу да уђу или постоје нека бројна ограничења”, наглашава Андреј Тодоровић, менаџер у туристичкој агенцији.

Они који су примили вакцине одобрене у Европској унији могу да планирају и пут у Беч или рецимо Париз. Међутим, до 31. децембра могуће су измене и додатна ограничења.

Back to top button