Srbija

В. Дечани добио документ о прогону Јевреја на KиМ

СрбијаРеално/Високи Дечани/20.02.22. – Манастир Високи Дечани саопштио је данас да им је достављен вредан документ о прогону Јевреја на Kосову и Метохији током Другог светског рата, који су тада готово сви били србофони Јевреји.

Документ су, како је наведено на Твитер налогу Манастира Високи Дечани, добили преко људи из Јеврејског музеја у Београду поводом недавног случаја мењања историје Другог светског рата на Kосову и Метохији и негирања прогона Јевреја од косовско-албанских колаборациониста нациста.

У извештају се истиче да су свим јеврејским припадницима на руке стављене црвене траке са натписом “Јуде”, чим су Немци дошли у Митровицу.

То је била, каже се даље, олакшавајућа мера за брзо изналажење Јевреја у циљу масовне одмазде за случај било каквог инцидента. Додаје се и да је то била олакшавајућа мера “за насртање на Јевреје”.

Према овом спису, у Kосовској Митровици пре рата живело је 29 јеврејских породица са укупно 113 чланова, 47 мушких и 66 женских. Током окупације Митровице остао је само 16-огодишњи младић, који је ухапшен 1941. године. Младић је провео извесно време у затвору након чега су га стрељали Немци у касарни у Митровици. У марту 1942. године, пише у документу, Немци су одвели 23 породице за Немачку, а шест породица које су из Митровице побегле у Приштину, одведене су у логор заједно са Јеврејима из Приштине.

Манастир Високи Дечани саопштио је и да је страдање косовских Јевреја током Другог светског рата забележено у многим документима који су преведени на енглески језик и који су сведочанство оних који су за своју веру страдали од нацистичких сарадника, пренело је Kосово онлајн.

Back to top button