Svet

Валидност ЕУ сертификата о вакцинацији у примени од 1.фебруа

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/21.12 – Одлука којом се валидност ЕУ ковид сертификата о вакцинацији ограничава на 9 месеци почехе да се примењује 1. фебруара, најављују у Европској комисији.

У Комисији кажу да су до одлуке о орочавању валидности сертификата о вакцинацији на 270 дана од примљене последње препоручене дозе дошли у блиским консултациијама са земљама чланицама и да се очекује да ће одлука ступити на снагу од фебруара, аутомастки и без даљег усаглашвања са Саветом ЕУ.

Када је реч о бустер дози, која након примања обнавља имунолошки одговор, у ЕУ кажу да валидност сертификата о бустер дози још немају довољно научних доказа.

”Оно шсто знамо је да бустер дозе дају јак имунитет и тек морамо да установимо колико ће тако висок ниво имунитета потрајати. У складу са тим научним информацијма радићемо на даљим мерама”, порука је Брисела.

У ЕК наглашавају да се одлука о деветомесечној валидности сертификата о вакцинацији првенствено односи на сертификате за путовања унутар ЕУ, али позивају националне власти земаља чланица да ради јаснијих правила за све грађане ускладе своје мере односно валидност националних ковид пропуснице са параментрима ЕУ ковид сертификата.

Back to top button