Svet

Vang: SAD da prestanu da sabotiraju razvoj Kine

SrbijaRealno/Peking/23.12.22. – Kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji rekao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da SAD moraju da prestanu suzbijanja razvoja Kine i da odustanu od politike “jednostranog maltretiranja“ , navodi se u saopštenju ministarstva.

Vang je rekao da SAD moraju da obrate pažnju na legitimne interese Kine, da prestanu da obuzdavaju i suzbijaju njen razvoj i da prestanu sa stalnim igranjima oko “kineskih crvenih linija”, prenosi Rojters. U telefonskom razgovoru sa Blinkenom, Vang je naglasio da dve strane treba da se fokusiraju na sprovođenja u delo dogovora koji su postigli američki predsednik Džozef Bajden i kineski predsednik Si Điping tokom susreta na Baliju u praktične politike i konkretne akcije, a ne na “crvene linije”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„Neophodno je pojačati konsultacije o vodećim principima kinesko-američkih odnosa, promovisati dijalog na svim nivoima i rešavati konkretna pitanja između dve zemlje kroz zajedničke radne grupe“, rekao je Vang. Tokom susreta dvojice lidera na samitu na Baliju Bajden je izneo primedbe na „prisilne i sve agresivnije akcije Kine prema Tajvanu“, za koje je rekao da potkopavaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i u širem regionu i ugrožavaju globalni prosperitet. Si je tada to nazvao “prvom crvenom linijom” koja se ne sme preći u odnosima Kini i SAD.

Back to top button