Izdvojene vestiPolitika

Вархељи ће учествовати на састанку Отворени Балкан

СрбијаРеално/ПРИШТИНА/19.12 – Европски комесар за проширење Оливер Вархељи учествоваће путем видео-линка на састанку иницијативе „Отворени Балкан“, који ће се одржати сутра и прекосутра у Тирани, преноси Кљан Косова.

Како наводи приштинска телевизија, учесницима ће се у истом формату обратити и директор ЦЕФТА секретаријата Емир Ðикић и генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу.

Раније је најављено да ће председник Србије Александар Вучић боравити сутра и прекосутра у Тирани, где ће са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом, учествовати на састанку регионалне иницијативе за сарадњу Отворени Балкан.

Предвиђено је потписивање укупно шест споразума, међу којима је и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану.

Вучић ће у понедељак у Тирани имати неформалан сусрет са Рамом и Заевом на заједничкој вечери, а у уторак је предвиђено одржавање више састанака, речено је Танјугу у Председништву Србије.

У Палати бригада у Тирани, 21. децембра, прво ће бити одржан састанак тројице званичника и чланова делегација са представницима Атлантског савета, на којем ће се разговарати о Стратешком плану за Отворени Балкан 2022.

Затим ће уследити церемонија потписивања трилатералних и билатералних споразума, па Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи на којем ће учествовати званичници, министри пољопривреде и руралног развоја, ректори пољопривредних универзитета и представници привредних комора.

На крају ће тројица лидера – председник Вучић и премијери Рама и Зев, одржати заједничку конференцију за новинаре.

Back to top button