Region

Вархељи у БиХ препознао спремност да се крене напред

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – Kомесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи изјавио је да је на свим састанцима које је водио у БиХ препознао постојање простора за проналажење решења и спремност актера да се крене напред.

Уочио сам спремност да се ради на питањима у вези са државном имовином, изменама кривичног закона, те уставној и изборној реформи. Видио сам и спремност за повратак у рад институција, како би се направили помаци по овим питањима – навео је Вархељи, подсећајући да се синоћ у Сарајеву састао са лидерима владајуће коалиције Милорадом Додиком (СНСД), Драганом Човићем (ХДЗ БиХ) и Бакиром Изетбеговићем (СДА).

У писаној поруци објављеној након данас завршене дводневне посете БиХ, Вархељи је потврдио да је Европска комисија спремна помоћи и омогућити рад на овим питањима у интересу БиХ, преноси Српскаинфо.

“Из тог разлога сам поверио амбасадору (Јохану) Сатлеру да покрене овај ангажман, а у сарадњи са кључним партнерима”, додао је Вархељи и најавио да ће то бити учињено и са примесом хитности за проналажење решења, тако да БиХ брзо окрене страницу након ове кризе.

Европски комесар за проширење поновио је да је током посете Сарајеву, Бањалуци и Мостару, те разговора са свим политичким актерима и кључним институцијама БиХ објаснио да је европска перспектива земље стварна и кредибилна, објављено је из Европске комисије.

“Јасно сам истакао да је ЕУ у потпуности опредељена за стабилност, суверенитет, јединство и интегритет БиХ”, навео је Вархељи.

Он је истакао да је његова главна порука била да лидери морају направити кораке ка смањењу тензија, наставити дијалог, те се хитно вратити у потпуно функционалне институције.

“Фокус треба вратити на европску агенду и спровођење 14 кључних приоритета како би БиХ коначно могла почети напредовати на путу ка ЕУ и постати земља кандидат”, поручио је Вархељи.

Он је додао да ове реформе треба наставити како би БиХ могла у потпуности имати користи од програма ЕУ и њеног Економског и инвестиционог плана осмишљеног за западни Балкан, у оквиру којег БиХ може бити једна од главних корисница.

“Ово је од суштинске важности за земљу, њене грађане и њене бизнисе. Реформе стоје, а у овом тренутку БиХ ризикује да изгуби 1,5 милијарди евра за инфраструктурне пројекте повезивања, ако се ништа не предузме. И више средстава би било доведено у питање у будућности”, напоменуо је Вархељи.

Back to top button