Izdvojene vestiPolitika

Вархељи: Важно да се и остали са Западног Балкана укључе у иницијативу Отворени Балкан

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је данас на састанаку Отвореног Балкана, путем видео линка, да је веома важно да се у ту регионалну иницијативу укључе и преостала три партнера – Црна Гора, БиХ и Приштина.

“Моја порука је вама тројици (Вучићу, Заеву и Рами) да држите ову иницијативу и даље отвореном за остале на ЗБ и како би и остали парнтери могли да се придруже Отвореном Балкану”, рекао је европски комесар и изразио наду да ће се то веома брзо и десити.

Он је истакао да је реланост да једино Балкан заједно може да повецах БДП за целог региона и да само кроз заједничко тржиште би БДП региона могао да се повећа за чак трећину.

Како је рекао, друга трећина БДП-а више у односу на садашњи износ БДП-а и региону би могла да се достигне кроз економски инвестициони план који ЕУ нудио Западном Балкану, али да он не може да има свој пун потенцијал и брзо подигне тај регион ако се сви не укључе у регионалну сарадну коју предвиђа Отворени Балкан.

Такође, истакао је да џаба поједине земље у региону граде путеве и железницу и развојају инфраструктуру и побољшавају своје пословне окружење ако камиони чекају дуго на границама и ако те земље међусобно не признају једна другој дозволе, дипломе и друго.

Вархељи је додао је смо сви сведоци колико је важна сарадња у време ковид пандемије.

“Надам се да ће и остала три партнера веома брзо придружити Отвореном Балкану. Инвестирамо и нудимо најмање једну трећину БДП-а целог региона, али морају сви да учествују у регионалној сарадњи”, поручио је европски комесар за проширење.

Казао је да је лако бити пријатељ Балкану, како је рекао, ако је неко са Балкана,уy опаску да је он из Мађарске и да зато може боље да разуме потребе Балкана и на који начин ЕУ може да помогне Балкану да расте много брже и буде ближи ЕУ.

Подсетио је да је покренут Берлински процес за већу регионалну сарадњу, па тзв мали Шенген, као и да је сада Отворени Балкан наследник тих иницијатива за регионалну сарадњу.

“Други закљуцак је да регион жели да буде јединствен у економском смислу, али и социјалном, жели да буде јединствен као што смо ми у ЕУ”, нагласио је Вархељи.

Каже да се диви чињеници колико се тројица лидера, Вучић, Рама и Заев залажу за Отворени Балкан и додао да је то прва иницијатива која је дошла изворно са ЗБ, као и да је важно што су спремни да га прошире и на остале на ЗБ.

“Свесни сте значаја регионалне интеграције и да ће то променити животе ваших грађана и да ће убрзати економску интергацију ка ЕУ. Мислим да је ово најбоља порука која за регион може да се поручи – да сте спремни за регионалну интеграцију”, навео је Вархељи.

Додао је да је свака регионална интеграција на бази ЕУ вредности добра и за Балкана и ЕУ.

Back to top button