Društvo

Век постојања Православног богословског факултета обележен научним скупом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Век постојања Православног богословског факултета Универзитета у Београду обележен је научним скупом „Богословље код Срба: изазови и перспективе“ поводом стогодишњице почетка рада факултета и осам векова Беседе о правој вери коју је у манастира Жича произнео Свети Сава.

Како је данас саопштено, патријарх српски Порфирије благословио је и отворио научни скуп у крипти Храма Светог Саве, док је радни део одржан на Православном богословском факултету.

Ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић је казао, како се наводи, да Правословни богословски факултет представља раскрсницу интердисциплинарних путева истраживања на којој се преплиће и одређени број дисциплина заступљених на Београдском универзитету.

„Факултет остварује свевремен и савремен начин приступа теолошким изазовима и перспективама захваљујући неговању интензивне сарадње са низом реномираних теолошких установа у свету и у земљама региона, као и кроз рад неколико Института који чине језгро научно-истраживачког рада. Међународна сарадња Православног богословског факултета Универзитета у Београду подржана је и од стране надлежне службе Ректората и преко ње са страним високошколским установама првенствено у оквиру програма ЕРАЗМУС+, који финансира Европска Комисија“, истакао је ректор.

У пленарном делу патријарх Порфирије имао је у излагање „Беседа о Беседи о правој вери“.

„Жичка беседа Светог Саве о правој вери треба, по превасходству, да буде препозната и промишљана, како у нашој помесној Цркви, тако и пре свега у нашим богословским училиштима на челу са Православним богословским факултетом у Београду, као светоотачко дело чије свете речи треба да ставимо у срца наша, у савести душа наших, пред очи ума нашега и да их разумемо“, казао је патријарх.

Друго пленарно излагање на тему „Високо теолошко образовање код Срба“ изнео је продекан за науку Православног богословског факултета и редовни професор при Катедри за литургику др Владимир Вукашиновић.

„Иако је идеја о оснивању Православног богословског факултета први пут у српској јавности изнета још 1860. године требало је сачекати 45 година да се она оствари – Православни богословски факултет основан је заједно са још четири високошколске установе (Философским, Правним, Медицинским и Техничким факултетом) тек 1905. године, када је, 27. фебруара, донет Закон о Универзитету“, рекао је он и нагласио да је од оснивања до почетка рада факултета прошло још 15 година.

Вукашиновић је навео да је Оснивачка седница Савета Православног богословског факултета у Београду одржана 6. септембра 1920. у Ректорату Београдског универзитета и истакао да је ПБФ не само саставни део Универзитета у Београду него и један од његових факултета – утемељитеља.

У богатом уметничком програму наступили су хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин и хор студената Православног богословског факултета и ученика Богословије Светог Саве у Београду. Свечаној церемонији отварања научног скупа присуствовали су представници универзитета, државних установа, дипломатског кора, цркава и верских заједница, епископи Српске православне цркве и студенти, наведено је у саопштењу.

Back to top button