Svet

Велика Британија забринута да су у опасности територијална решења из 90их

СрбијаРеално/ЛОНДОН/4.12 – Бивиши британски дипломата и професор на Универзитету Кембриџ Тимоти Лес, именовање главног маршала Ратног ваздухопловства Велике Британије Стјуарта Пича за специјалног изасланика те земље за Западни Балкан, види првенствено као израз забринутости Лондона да је у опасности територијално решење наметнуто Балкану 90-их, пре свега у БиХ, али и као недостатак поверења у ЕУ и САД да то спрече.

„За Лондон који је својим интервенцијама одиграо важну улогу у обликовању решења за Босну, на Косову и у Северној Македонији то је проблем. Осим тога, Лондон не жели сукоб због кога би можда морао да интервенише“, рекао је Лес за Танјуг.

Он истиче да је одлука Велике Британије да именује изасланика за Балкан у извесној мери и израз недостатка поверења у ЕУ и САД да саме спреце, како каже, колапс територијалних решења наметнутих 90-их на Балкану.

„Бајденова администрација је растрзана на међународном плану, а америчка јавност се противи насилној интервенцији у периферним регионима попут Балкана, а ЕУ је такоде интерно подељена око тога како да одговори на изазове у региону“, додаје.

Именовање Стјуарта Пича, наводи Лес, одражава и нови геополитички статус Британије.

„Након што је напустила ЕУ, Велика Британија више не може да врши утицај у Босни преко Брисела, што значи да мора именовати свог представника који може да заузме своје место поред постојећих изасланика из Вашингтона и Брисела. Именовање сопственог изасланика, такоде је потврдивање националне моћи, након изласка Британије из ЕУ, а када је реч о циљевима, именовање изасланика је знак да Велика Британија удвостручује своју дугогодишњу политику одржавања територијалног интегритета Балкана“, каже Лес.

Он подсећа да Лондон не одобрава промене граница и да настоји да појача притисак на сваку групу која тражи да их ревидира – другим речима, на Србе.

Он каже да то важи и за БиХ, где Срби, по његовим речима, оспоравају политицко решење и прете независностночћу, и за Косово „где је Србија запретила да ће распоредити своју војску на север, што би довело до његове анексије“.

„Што се тиче тактике, британски изасланик ће вероватно покушати да се позиционира као посредник измеду САД и ЕУ, покушавајући да премости позиције Вашингтона и Брисела и одржава равнотежу снага измеду њих. У том процесу, специјални изасланик Уједињеног Краљевства такоде може спровести сопствену политику. Изасланик ће такоде покушати да учврсти позицију високог представника УН-а у Босни Кристијана Шмита цији је ауторитет споран“, наводи Лес.

Додаје, да остаје да се види да ли ће Британија успети у свом циљу, јер, упозорава, именовањем изасланика, Лондон је показао своју решеност да подржи регионално решење, али је упитно колики утицај има Велика Британија.

„Моћ изасланика лежи у његовој способности да мобилише САД и ЕУ да предузму неопходне кораке да подрже регионално решење, али њихова посвећеност није загарантована, с обзиром на њихову равнодушност према региону у прошлости и продубљивање политичких проблема у садашњости“, закључује Лес.

Back to top button