Srbija

Велики број пријатеља и поштовалаца Мркоњића на Новом гробљу

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 2. 12 – Чланови породице, пријатељи, колеге и велики број поштовалаца окупили су се на Новом гробљу где ће у Алељи заслужних грађана бити сахрањен посланик и некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај Милутин Мркоњић.

Саучешће примају Мркоњићева сестра, Ана Бекута са породицом и Ивица Дачић, предеседник скупштине и лидер СПС, чији је Мркоњић био почасни председник, преноси Танјуг.

На ковчегу је венац црвених ружа, а уместо крста петотрака, што је била и жеља Мркоњића који је до последњег дана остао веран комунистичкој идеологији.

У име председника Александра Вучића, сахрани присуствује генерална секретарка председника Републике Сузана Пауновић, а на венцу од црвених, плавих и белих ружа, пише:

“Неуморном градитељу, с поштовањем председник Србије Александар Вучић”.

Међу првима су на Ново гробље стигли чланови СПС Славица Ђукић Дејановић, Ђорђе Милићевић, Жарко Обрадовић, Никола Никодијевић, Бранко Ружић, Душан Бајатовић, Владимир Ђукић, потпредседник СРС Александар Шесељ, члан СРС Вјерица Радета.

Ту су и бивши председници Србије Томислав Николић и Борис Тадић, унук Јосипа Броза Тита, Јошка Броз, функционер СНС Зоран Ђорђевић, Расим Лјајић, директор БИА Братислав Гашић, Ђорђе Вукадиновић, Чедомир Јовановић, Драган Марковић Палма.

Последњем испраћају Мркоњића присуствују и Душко Вујошевиц, Владе Дивац, Дејан Томашевић, као и колеге Ане Бекуте, међу којима су Јелена Карлеуша, Светлана Ражњатовић, Аца Пејовић, Драган Којић Кеба,

Поводом Мркоњицехве смрти раније данас одржана је комеморација у Скупштини Србије којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић који се том приликом уписао у књигу жалости.

Мркоњић је преминуо 27. новембра у 80. години на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње”.

Рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице.

По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање.

После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Почасни је председник СПС-а од 2015. године, а био је један од оснивача те странке, потпредседник и члан Председништва.

Такође је био потпредседник Народне скупштине Републике Србије од 8. маја 2007. године.

Од 2008 до 2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Back to top button