Društvo

Велики потенцијал за развој е-трговине у Србији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/03.11. – Mинистарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је данас да ће у 2022. години почети аукција спектра за 5Г мрежу, што ће дати преломни допринос развоју савремених индустрија у Србији.

Матић је, на отварању дводневне конференције Бизит, навела да се први резултати преласка на 5Г очекују, пре свега, у пољопривреди и ауто-индустрији.

Министарка је рекла да је дигитална трансформација у години пандемије била катализатор промена у свим аспектима друштвеног деловања и да је утицала на пословање компанија и однос према корисницима.

Она је истакла да је током пандемије забележен огроман скок дигиталног пословања и електронске трговине, оценивши да постоји много простора за развој те врсте трговине у Србији.

Према њеним речима, доста тога је урађено у изменама правног окружења како би се омогућио раст и развој електронске трговине у бици за кориснике, која тек почиње у Србији.

Матић је посебно истакла значај развоја широкопојасног интернета по моделу јавно-приватног партнерства за рурална подручја, који ће ове године бити завршен за 450 насеља, а у наредне две године још за 1.100.

Министарка је указала и на пројекат „Повезане школе“ који ће  омогућити локалну рачунарску мрежу, 30.000 дигиталних кабинета и бесплатан интернет у школама.

Back to top button