Beograd

Весић: Богат и разноврстан програм „Београдске зиме” до 31. јануара

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.12 – Заменик градоначелника Горан Весић најавио је на данашњој конференцији за новинаре манифестацију „Београдска зима”, која ће трајати до 31. јануара 2022. Осим њега, о програму градског дочека Нове године говорили су и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, затим уметничко-програмски директор Дечјег културног центра Београда Леонтина Вукомановић, председник општине Стари град Радослав Марјановић и директор ЦЕБЕФ-а Дамир Хандановић.

Весић је на почетку изразио задовољство што ће Београд бити један од ретких градова у Европи који ће имати организован дочек Нове године. Зато се, додао је Весић, очекује доста туриста, посебно из региона.

Програм је у великој мери намењен деци, од „Трга бајки”, од 10. до 30. децембра на тргу испред Општине Звездара, преко „Новогодишњег дечјег каравана” у оквиру којег ће први пут дечји програм бити на 25 локација, до „Трга отвореног срца” и „Дечјег новогодишњег карневала”, као и концерта на истој локацији 16. децембра. „Староградска зима” биће организована у Парку војводе Вука, клизалишта од 25. децембра па наредна два месеца на Тргу републике и другим локацијама у граду, те традиционални концерт на Коларцу „Отмено” за љубитеље класичне музике“, казао је Весић.

Традиционална је и „Улица отвореног срца” 1. јануара, која постоји више од шездесет година дуж Светосавске и Македонске, али и у другим градским општинама, као и два рок концерта 29. и 30. децембра на Тргу Николе Пашића, навео је Весић, .

„Уз креативне радионице, литерарне конкурсе и друго, ово ће заиста бити одличан дочек. Кад је реч о епидемиолошким мерама, какве буду на снази, тако ћемо се и понашати и поштоваћемо их, али од дочека нећемо одустати. Важно је и да нормално живимо и да штитимо јавно здравље“, оценио је.

Он је додао да ће у оквиру Београда на води 31. децембра бити осветљена Кула „Београд” и организован концерт Горана Бреговића, док ће испред Дома Народне скупштине наступати, између осталих, Јелене Карлеуша, Марија Шерифовић и Сара.

Весић је захвалио свим учесницима и организаторима – Секретаријату за културу и секретару Ивану Карлу, председници Организационог одбора Андреи Радуловић, ЦЕБЕФ-у, Дечјем културном центру, Дому омладине Београда, Туристичкој организацији Београда, Дадову, Општини Стари град и другим општинама и установама.
Заменик градоначелника је на крају најавио да ће сва београдска обданишта добити јелку с бусеном, коју ће самостално окитити, те да ће после бити организована садња у двориштима или на најближим локацијама.

Андреа Радуловић оценила је да ће ове године бити један од најбољих новогодишњих и божићних програма, са четрнаест главних догађаја.

„Трудили смо се да квалитетним одабиром културних садржаја задовољимо укус свих узраста. Слоган ове године је „Увек Београд”, јер је он увек отвореног срца за све Београђане и посетиоце, увек је место топлине и пожељно и најлепше место за дочек, увек постојан, сигуран, шармантан, безбедан, романтичан“, истакла је Андреа Радуловић.

Фото: Беоинфо

Она је такође захвалила свим организаторима јер су, како је оценила, изабрали најбоље за Београд и позвала све да дођу на неки од бројних догађаја у граду.

Леонтина Вукомановић је истакла да је велика част што је Дечји културни центар добио први пут прилику да организује комплетну новогодишњу дечју зиму, и то не само у центру већ и по рубним деловима града. Она је навела да „новогодишња чаролија” креће већ од 13. децембра, када је и први „Новогодишњи караван” и да ће најмлађим суграђанима бити понуђени разноврсни културни и музички садржаји.

„Поред представе Дечјег културног центра „Трапави Деда Мраз”, на репертоару ће бити и представе Позоришта „Пинокио” и сви програми ће бити на отвореном. У музичком делу каравана учествоваће солисти Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Зое Кида и моја маленкост, уз пратњу школских хорова“, рекла је Вукомановић.

Она је истакла да ће се „Новогодишњи карневал” и велики дечији концерт одржати 16. децембра и да ће у 11.30 часова кренути карневалска поворка, док ће концерт бити одржан у 12 сати. Извођачи на овом концерту биће Сергеј Ћетковић, Светислав Буле Гонцић, Андрија Милошевић, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Предраг Вуковић Пеђолино, Унца, Унца бенд, Хор Дечијег културног центра и Хор „Чаролија”.

Back to top button