BeogradIzdvojene vesti

Весић: Грађани од данас предлажу пројекте који се могу реализовати из градског буџета

СрбијаРеално /БЕОГРАД/24.11 – Буџет Београда за 2022. годину износиће 150.404.066.186 динара, односно скоро 1,359 милијарди евра и то је највећи буџет у модерној историји Београда, због чега сам заиста пресрећан, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић на конференцији за новинаре у Старом двору. Весић је позвао грађане да у наредне две недеље на сајту Града Београда предложе пројекте који се могу реализовати из средстава овог буџета.

“Најбољи доказ о финансијској ситуацији у Београду јесте број запослених, односно незапослених. Пре осам година, 2014. године, у Београду је било укупно 559.000 запослених, док је данас тај број скоро 750.000. То значи да је разлика у односу на 2014. годину готово 200.000, а не би требало заборавити да се буџет делом финансира и порезима на зараде. Овакав буџет не бисмо могли да имамо да се економија добро не развија. Када се говори о висини буџета, не би требало заборавити ни грађевинске дозволе. Тако је 2013. године Град Београд издао грађевинске дозволе за изградњу 322.000 квадратних метара, док је прошле године издато пет пута више, преко милион и по квадратних метара. То је укупан број када се саберу све дозволе које је издао Град, општине, али и Република, а ове године ће број квадрата за који су издате дозволе бити сличан. Од тога, само Град Београд ће имати издатих дозвола за преко милион квадратних метара, а важна ставка у буџету је и допринос за градско грађевинско земљиште”, рекао је Весић.

Он је подсетио да је број деце у вртићима од 2014. повећан са нешто више од 57.000 на више од 79.000.
“Београд је прва локална самоуправа у којој више од 70 одсто деце похађа предшколске установе, што значи да је Град Београд први испунио циљ који је поставила Влада Србије да до 2025. године у свим локалним самоуправама обухват деце која иду у вртиће буде већи од 70 одсто”, казао је заменик градоначелника.

Када говоримо о просечној плати, указао је, требало би се сетити да је 2014. године просечна зарада у Београду износила 473 евра, а сада је више од 700 и очекује се даљи раст, нарочито због раста зарада у јавном сектору.

“Све наведено указује на правилан развој Београда и повећање буџета. На крају текуће године, дуговања Града Београда ће износити 281 милион евра, док је пре осам година дуг био милијарду и 200 милиона, са тадашњим буџетом мањим 500 милиона евра. Имамо довољно новца да улажемо у најважније пројекте, што не значи да није могуће решити све проблеме, али велики број свакако да – нагласио је Весић.

Говорећи о свему што је ове године урађено средствима из градског буџета, Весић је истакао да би требало подсетити да се у овом тренутку гради, пројектује или су радови већ завршени на 15 вртића”, прецизирао је. Према његовим речима, када је у питању буџет за наредну годину, требало би издвојити изградњу метроа, као и градску и приградску железницу као највеће инфраструктурне пројекте у Београду у 21. веку.

Весић је нагласио да имамо много пројеката који ће се реализовати из буџета, али и да је посебно срећан што ће издвајање за културу у следећој години бити скоро пет одсто буџета.

Он је нагласио да поред великих пројеката које је набројао има и велики број малих који такође могу да се реализују из градског буџета.

“Зато од данас на званичном сајту Града Београда сваки грађанин и грађанка могу да пронађу читав буџет Града са образложењем. Јавна расправа траје две недеље, једним кликом на сајт отвара се формулар путем кога можете да предложите шта треба још да се уради. Прошле године добили смо 10.046 предлога, а отприлике је прихваћена једна трећина. На тај начин показујемо да можемо заједно са грађанима да мењамo буџет”, казао је Весић.

Он је поновио да грађани до 8. децембра могу да шаљу предлоге који ће бити размотрени, а да ће 20. децембра буџет бити усвојен.

Back to top button