Beograd

Весић најавио тендер за речни превоз у Београду

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је најавио расписивање међународног тендера за речни превоз на територији српске престонице.

Весић је на седници Скупштине града објаснио да, према Закону о јавно-приватном партнерству, ова процедура траје 52 дана и да ће најкасније у фебруару бити донета одлука о избору партнера и успостављању речног линијског јавног превоза на територији града.

“То значи да ћемо коначно искористити наше две реке, Дунав и Саву, и успоставити речни превоз и стајалишта јавног превоза на обалама. Коначно ће људи који живе на обалама река моћи да их користе за речни превоз”, казао је Весић.

Подсетио је да Београд има више од 100 километара речних обала које нису искоришћене.

“Грађани ће исту картицу моћи да користе за превоз трамвајем, аутобусом или бродом. Зато мислим да је ово историјска ствар за Београд, јер је важно да уведемо још један вид јавног превоза”, рекао је Весић.

Истакао је да ово није само саобраћајни, већ и еколошки пројекат и додао да му је драго што је пројекат подржала Влада Србије.

Градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић рекао је да је предложени рок трајања јавно-приватног партнерства 30 година.

“Приватни партнер је у обавези да пусти у рад 11 путничких бродова, да изгради марину и депо за прихват и њихово одржавање и сервисирање”, рекао је Васиљевић.

Додао је да су у првој фази предвиђене две линије – прва од Блока 45 до Спортско-рекреативног центра “Милан Гале Мушкатировић” и друга од Земуна до Аде Хује.

На данашњој седници Скупштине града усвојена је Одлука о усвајању Предлога пројекта јавно-приватног партнерства у обављању комуналне делатности јавног линијског речног превоза путника на акваторији града Београда.

Back to top button