Beograd

Весић најавио уређење такси-станица

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 29. 11 – Одборници београдске скупштине су на данашњој седници усвојили Одлуку о изменама и допунама Одлуке о комуналном реду, као и Годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Београда за 2021. годину, а такође, усвојена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о постављању привремених објеката на територији града Београда, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о уређивању и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина.

Заменик градоначелника Горан Весић је истакао да постоји идеја да такси-стајалишта буду уређена како би свако имало тоалет и додатни простор где би таксисти могли да попију кафу и генерално нормално да функционишу.

“Ипак, није могуће на тај начин уредити комплетно сва стајалишта. Сада смо у ситуацији да таксисти на стајалиштима немају где да седну ни да користе тоалет. Таква места нису карактеристична за уређене градове. Поменути начин уређења такси-станица није могућ, примера ради, на такси-станици која се налази на Тргу републике, али на већини је то могуће извести. Исто важи и за окретнице аутобуса јавног превоза где би требало омогућити возачима да имају место за одмор”, рекао је Весић.

Када је реч о комуналном реду, Весић се осврнуо на догађаје који су се догодили за викенд.

“Имали смо ситуацију да је група људи на сваки начин покушавала да заустави живот грађанки и грађана Београда. Мања група људи је малтретирала десетине хиљада Београђана, а Устав гарантује слободу кретања”, казао је Весић.

Осврнуо се и на изградњу метроа и протесте којима се указује на наводну штетност његове градње на водоизворишту, за које је рекао да суштински представљају покушај спречавања градње метроа.

“Макишко поље је проглашено за зону водоизворишта још 50-их година прошлог века, а у међувремену су изграђене две фабрике воде – Макиш 1 и Макиш 2. Те две фабрике обезбеђују 80 одсто потребне воде за Београд. Преосталих 20 одсто долази из рени-бунара, којих има 99 на територији града. Током последњих пет-шест година реконструисано је 19 рени-бунара. Од 99 рени-бунара, само се 20 налази на Макишком пољу. Дакле, у питању је свега два одсто воде која је потребна Београђанима. Током седамдесетих година, на Макишком пољу је изграђена ранжирна станица на 300 хектара, као и 54 километра шина. Након тога је на водоизворишту изграђен и пут ка Обреновцу. Депо који ће се градити на Макишком пољу удаљен је 2,5 километара од најближег рени-бунара. Све зграде новобеоградских блокова који се налазе уз обалу Саве, удаљене су мање од километар од најближег рени-бунара”, поручио је Весић.

Back to top button