BeogradIzdvojene vesti

Весић одао почаст поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.11. – Заменик градоначелника Горан Весић, у име Града Београда, положио је данас венац на Француском војничком гробљу поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Током церемоније којом се одаје почаст страдалима у Великом рату, венце су положили и представници амбасада Француске, Русије, САД, Мађарске, Белгије, Немачке, Чешке, Аустралије, Аустрије, Kанаде и Румуније као и представници удружења грађана, представници Војске Србије и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић.

Весић је овом приликом пожелео добродошлицу новоименованом француском амбасадору Пјеру Kошару коме је данас први и званични дан на функцији и истакао да су се односи Србије и Француске у последњих десет година вратили на ниво пре Првог светског рата. –Сигуран сам де ће у његовом мандату односи Србије и Француске бити још бољи.- додао је Весић.

Он је подсетио да је у Првом светском рату, где су заједно ратовале Француска и Србија, Србија је изгубила скоро милион и 300 хиљада становника. Подсетио је да су француски војници са српским пробили Солунски фронт и ослободили Србију а после тога је дошло и до капитулације Немачке.

– Наше пријатељство извајено је крвљу у Првом светском рату где смо ратовали раме уз раме. Из тог разлога односи Француске и Србије никада не могу бити обични односи између два народа, јер су то односи између два братска народа која су своје пријатељство запечетила у Првом светском рату. Са поносом се сећамо француских хероја који су сахрањени овде и који су дали своје животе за слободу Србију. Сећање на њих као и на српске хероје јесте највећи залог пријатељства ова два народа које данас успешно афирмишу председник Александар Вучић и Емануел Макрон – рекао је Весић.

Амбасадор Француске амбасаде Пјер Kошар захвалио је свима који су се борили за Француску и са Француском од 1914. до 1918. године и додао је како је почаствован што своју мисију започиње управо на данашњи дан.

Back to top button