Srbija

Весић осудио скрнављење Јеврејског гробља

СрбијаРеално/БЕОГРАД/25.11 – На вест да су неки безумници, какви нажалост живе међу нама, јуче оскрнавили Јеврејско гробље у Рузвелтовој, помислио сам на све оне Јевреје који су умирали са именом Србије на устима у јуришима на Церу, Сувобору, Кајмакчалану и дали животе за слободу своје земље, написао је заменик градоначелника Београда, Горан Весић, на свом Фејсбуку

“Помислио сам на дванаест хиљада београдских и српских мушкараца, жена и деце које су нацисти сурово убили у окупираном Београду јер су били Јевреји. Сетим се и великана српске културе, живота, науке, који су дали ванвременски печат нашем граду и земљи какви су данас: издавача Геце Кона, архитекте Исака Азријела, лекара Исидора Папа и многих других”, нагласдио је Весић.

Вековима грађани Србије и Београда, домаћи Јевреји су изузетно важан део нашег становништва, како у прошлости, тако и данас, подвукао је заменик градоначелника.

“Немоћни смо да предвидимо дивљаштво и зло које буја у неуким и задртим главама, спремно да разбије, оскрнави, пише графите мржње. Али смо моћни да га зауздамо и казнимо, једном кад направи непочинство. И моћни смо најпре да замолимо за опроштај сени ових великана и њихове потомке, у своје али најпре у име оних неуких, задртих и глупих. Град Београд ће помоћи да се поправи штета на споменику сећања толико важном и за Београд и за српске Јевреје. Лјага на образу починилаца овог недела остаће заувек. Ако образ уопште имају”, казао је Весић.

Back to top button