BeogradIzdvojene vesti

Весић: Почетак изградње метроа историјски дан

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.11 – Почетак изградње метроа у Београду је историјски дан, који је дошао после тачно педесет година, једанаест месеци и осамнаест дана откад је некадашњи градоначелник Бранко Пешић дао то обећање, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. весић је у гостовању на ТВ Пинк истакао да је то резултат снажне воље и економије, али и свих урбанистичких и законских предуслова који су донети.

“Стекли су се, дакле, сви услови да почнемо да градимо метро, што је велика победа за Београђане и историјска ствар јер је метро најзначајнији инфраструктурни пројекат у Београду у 21. веку. Увек истичем да ћемо поред метроа истовремено радити и проширење линија БГ воза, у чему ће учествовати руска страна, и са садашњих 104 имаћемо 500 полазака, а у плану је изградња дуплих колосека према Младеновцу и Лазаревцу и нове пруге према Сурчину и Обреновцу”, прецизирао је Весић.

На тај начин, додао је, доћи ће до спајања са метроом, на првој линији ће бити четири станице за преседање, а на другој две, такође, Београд ће добити и нове линије трамваја на 42 километра. “Све је то део јединствене целине, захваљујући чему ће Београд до 2030. године имати интегрисан саобраћајни систем”, подвукао је Весић.
Весић се осврнуо на јучерашње протесте, подсећајући да ће метро припадати свима и да ће променити наш град.

“Београђани заслужују да добију метро, попут бројних других грађана Европе и света”, истакао је.
Он је навео да су исти људи били противници реконструкције Трга републике, изградње Парка Војводе Вука, Београда на води, Фонтане на Славији, споменика Стефану Немањи.

“Иста матрица, исти људи, исти квазианалитичари, исти „случајни” грађани, односно политичари за сваки пројекат који се догоди у Београду. Мислим да је то лоше јер сви треба да се радујемо добрим стварима у Београду. Метро није политичко питање. Више стотина градова у свету има метро и никада се нигде није десило да неко покушава да спречи изградњу”, закључио је Весић.

Back to top button