Beograd

Весић: Постављањем прилазне рампе решен проблем суграђанке из Јајинаца

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Након молбе наше суграђанке Констанце Гајгер Ђорђевић из Јајинаца, која као особа са инвалидитетом због недостатка рампе није могла да уђе или изађе из зграде у којој живи, почели су радови на изградњи и врло брзо ће јој бити омогућено несметано кретање, рекао је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Студио Б.

Он је подсетио да се ова наша суграђанка два пута јављала Студију Б са молбом да јој се помогне и реши проблем, те да су заједничким радом Града и Општине Вождовац превазиђени имовинско-правни проблеми, те је почела изградња рампе.

– Ово је за госпођу Констанцу живот и она сада може нормално да живи. Око десет одсто наших суграђана има неку врсту инвалидитета. Зрелост једног друштва огледа се у томе како приступа особама са посебним потребама и наша је обавеза да им омогућимо нормалан живот. Овај случај је сада решен и срећан сам што смо последњих година у Београду изградили између 300 и 400 рампи за особе са инвалидитетом. У „Градском стамбеном” имамо програм и одвојен новац за то и мислим да у овом тренутку ниједан захтев није на чекању. Позивам особе са инвалидитетом да уколико имају проблем са прилазом пријаве „Градском стамбеном” и ми ћемо тај проблем решити о трошку Града – рекао је Весић, подсетивши да ће у Јајинцима са око годину дана почети изградња канализационе мреже, као и да су у току припреме за отварање услужног центра.

Констанца Гајгер Ђорђевић је рекла да јој изградња рампе која је у току много значи, јер је јако тешко живети у ситуацији када особа не може самостално да приступи свом дому.

– На сву срећу, Град Београд и Општина Вождовац су ми изашли у сусрет и захваљујем Горану Весићу и Ивани Томић Илић на ангажовању да се проблем који имам хитно реши. Заиста, екипе које обављају овај посао су већ на терену, изградња приступне рампе је у току, и немам речи којима могу да опишем задовољство због тога – рекла је наша суграђанка, подсетивши да су до сада по две особе морале да је износе, што је заправо онемогућавало да напусти стан.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић је истакла да ће на територији ове општине у наредних месец дана бити изграђено још десетак прилаза за особе са инвалидитетом.

– Ради се о основној људској потреби и захваљујем Студију Б и заменику градоначелника Горану Весићу на иницијативи. Заједно са председником скупштине станара решили смо и имовинско-правне проблеме и на тај начин нашој суграђанки омогућили приступ стану. Сада пописујемо све јавне установе где нема прилаза особама са инвалидитетом, а у Општини Вождовац то ћемо решити адаптацијом услужног центра где ће све бити на једном месту. Позивамо све суграђане да нам пријаве проблеме везане уз приступ особа са инвалидитетом, ту смо и желимо да помогнемо – истакла је Ивана Томић Илић.

Back to top button