Beograd

Весић: Протести и блокаде путева организовани током викенда су кршење комуналног реда

СрбијаРеално/БЕОГРАД/29.11 – Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је данас да је овог викенда једна група политичких терориста покушавала да на сваки начин заустави живот грађана главног града. Како каже они настављају да спроводе политику екстремне опозиције која мисли да има право да одлучује о томе како ће људи живети.

Заменик градоначелника је на седници Скупштине града, образлажући Предлог одлуке о комуналном реду, казао да циљ те опозиције да сруши председника Србије Александра Вучића.

“Имали смо највише 300 људи који су малтретирали десетине хиљада само зато што сматрају да имају право да одлучују где ће ко да се креће”, нагласио је Весић и додао да Устав Србије гарантује сваком грађанину право на слободно кретање.

Казао је да су протести и блокаде путева организовани током викенда кршење комуналног реда када је у питању Београд и додао да су на исти начин долазили и њему испред куће због његове књиге и додао како су мислили да ће се уплашити и да неће смети да изађем из куће од тих, како је рекао, великих хероја.

” Тако су ако се сећате палили моју књигу. Први пут је запаљена књига после нацистичке Немачке 30 година у Европи, пре две године у Кнез Михаиловој улици, па су причали како немају везе са тим, па када је доказано да је члан Ђиласове странке то урадио онда су држали конференцију”, подсетио је Весић.

Додао је и да су тада на питање новинара зашто нису рекли да је онај ко је палио књигу члан њихове странке, они рекли да их нису ни питали.

“Када су их питали да ли ће тај што је то радио имати псоледице, Ђилас каже не, то је његово слободно изражавање мишљења. Слободно изражавање мишљења је палити туђе књиге, претити другим људима, цртати потернице за њима, значи то је слободно изражавање мишљења”, истакао је Весић.

Наглашава да то нема везе са демократијом.

Како наводи, оно што смо видели за викенд је мањина која то ради уместо да покуша да за своју политику добије подршку грађана на изборима, да покажу пројекте за које би грађани гласали.

“Они би да зауставе сваки пројекат у Београду јер своје пројекте немају. Имали смо ситуацију на Макишком пољу пре седам дана када су заустављали саобраћај из Железника јер они немају свој пројекат. Пошто су они лагали народ да ће да граде метро, а то су обећабвали и 2008., 2009, па све до 2012, лагали су, нису ни имали пројекте, ни паре, није било ни законских предуслова”, нагласио је заменик градоначелника.

Додаје да сада када почиње да се гради метро, желе да то зауставе по сваку цену и онда измишљају приче о Макишком пољу, а у ствари циљ је да се метро не гради јер ако се он буде градио то знач да су Вучић, Весић И Мали очигледно способнији од свих њих заједно.

Појаснио је да се депо који се гради налази на два, два и по километара од првог ренибунара, на Новом Београду постоје ренибунари од којих су зграде удаљене по 150 метара, а сви блокови 45, 70 нису удаљени дуже од километар.

“То значи да су они који су 70-тих, 80-тих година градили те блокове будале? Они као нису знали да треба да се гради канализација и како треба да се заштите”, казао је Весић.

Студија на основу које се данас гради метро, како је навео заменик градоначелника, наручена је од Скупштине града 2004. године, а плаћена је 2008. године.

“Платио је бивши градоначелник Драган Ђилас. Спровели целу процедуру по тој студији, донели одлуку, припремили је за Скупштину и била је на седници Скупштине. Требало је да буде на оној на којој је смењен Драган Ђилас”.казао је Весић.

Истакао је да одлуку коју су они припоремили и студију коју су они платили, за коју су они гласали, сада они и критикују.

“Нема ово везе са Макишким пољем, већ са тиме што треба зауставити метро јер ако га ми изградимо то је доказ њихове неспособности као што ово што раде – блокирање Газеле нема никакве везе са Рио Тинтом већ има везе са тим што треба направити хаос у Београду, што не могу да дођу на власт путем избора, што треба створити атмосферу да иако изгубе изборе они нису мањина”, казао је Весић.

Додаје да блокаде путева имају везе са Вучићевом посетом Русији и што је Србија енергетски стабилна, што је обезбеђена цена гаса коју има мало земаља у Европи, као и што неће порасти цена гаса за домаћинство па неће моћи да изазивају незадовољство људи.

“Има везе с тим што је у овој земљи отворено 270 фабрика, ради преко 300.000 људи јер они хоће да затворе те фабрике. Треба Србија да буде у средњем веку да би Драган Ђилас био задовољан. Има везе с тим што они хоће да забране градњу у Београду”, казао је.

Упитао је и шта ће Ђиласу метро кад он никада у животу није ушао у градски превоз и додао да су против метроа лажни еколози који причају о заштити животне средине, а метро значи мање аутобуса, мање загађења, мање аутомобила.

“Они суштински имају само један циљ, а то је срушити Александра Вучића. Зато их молим да не блокирају путеве, да не малтретирају Београђане, нека се окупљају ако желе, свако има право да изрази своје мишљерње, а на изборима ће људи одлучити за кога ће да гласају”, навео је Весић.

Приметио је да данас стоје испред Скупштине, и да не смеју да уђу и гласају за улицу Јасеновачких жртава.

“Како да гласају? Они се залажу да се призна геноцид у Сребреници”, напоменуо је.

Наводи да има поштовање према свакоме из опозиције ко присуствује седници и каже да могу да се не слажу, свађају, али да они који су присутни бране инетес својих бирача на начин на који верују да могу да бране и кажу да постоји нешто што је изнад политике – а то је да Србија има улицу Јасеновачких жртава.

“Према томе, када причамо о комуналном нереду, то је ово. Немојте малтретирати грађане и грађанке Београда да бисте постигли своје политичке циљеве, радите као што раде сви на свету – изађите на изборе и пробајте да обезбедите подршку”, поручио је Весић.

Back to top button