BeogradIzdvojene vesti

Весић: Сутра почиње изградња метроа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.11 – Управо је на Макишком пољу постављена грађевинска табла која означава који ће се радови изводити у овој фази изградње депоа за метро, објавио је на свом фејсбук профилу заменик градоначелника Београда Горан Весић.

“Сутра када почну радови на изградњи метроа биће тачно 50 година, 11 месеци и 18 дана од како је Београђанкама и Београђанима обећан метро. За ових пола века било је добрих и лоших времена, али никада није било ни политичке одлучности, снажног вођства, пара, законских и урбанистичких предуслова да се метро гради. Сада, први пут, то имамо. Београд се захваљује председнику Вучићу зато што је стао иза пројекта изградње метроа и зато што ће Република Србија обезбедити између 4.4 и 4.6 милијарди евра за изградњу прве две линије метроа. Београд, са највећим буџетом у историји који ће 2022. године износити 1,345 милијарди евра, сам не би могао да изгради тако брзо две линије метроа”, написао је Весић у објави на фејсбуку и додаје:

“Хвала председнику Александар Вучић зато ће овог месеца бити потписан уговор са руским партнерима о реконструкцији и изградњи мреже градске и приградске железнице. До 2028. годне имаћемо 223 километара градске и приградске железнице, са 76 станица и преко 500 полазака дневно. Kао и нових 42.6 колометара трамвајске мреже и 130 нових трамваја. Вредност овог пројекта биће преко 1.6 милијарди евра”
Људи који живе у приградским општинама, казао је, имаће градски воз до и из Београда на сваких 10-12-15 минута у шпицу и сваких 45 минута ван шпица. “Београд ће до 2030. године прећи на шински подсистем јавног саобраћаја као доминатни подстистем и неће имати ниједно возило јавног превоза које ће ићи на фосилна горива. Београд побеђује”, написао је Весић.

Back to top button