Beograd

Весић: У петак почиње изградња канализације на левој обали Дунава

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.02.22. – У петак, 25. фебруара, почиње изградња секундарне канализационе мреже на левој обали Дунава у оквиру заједничког пројекта града Београда, Европске инвестиционе банке и Европске уније, рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

 – Канализација на левој обали Дунава гради се из средстава града Београда који обезбеђује 20 милиона евра и Европске инвестиционе банке која даје 35 милиона евра кроз кредит. У петак почињемо да радимо први део канализације који се плаћа из буџета града Београда.  То је изградња пет километара секундарне канализационе мреже са 450 кућних прикључака за део насеља Крњача, у МЗ Дунавски венац на подручју око Улице Јовице Васиљевића – рекао је Весић.

Он је додао да је Град Београд већ завршио изградњу преко седам километара секундарне канализационе мреже у Блоку браће Марић у насељу Крњача као и да је у току изградња канализационе црпне станице „Крњача 2”.

– Ова канализациона црпна станица прихватаће највећи део отпадних вода леве обале Дунава и потискиваће их ка постројењу за пречишћавање у Крњачи за који смо расписали тендер који се реализује на основу уговора између Града Београда и Европске инвестиционе банке – објаснио је Весић. 

Он је рекао да тендер обухвата пројектовање и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода „Крњача”, са планираним проширењем капацитета фабрике у будућности. У фабрици ће се одвијати сви процеси неопходни за постизање биолошки исправних стандарда за испуштање пречишћених вода у Дунав.

– До петка наредне недеље, по добијању сагласности ЕИБ-а на тендерску документацију, расписујемо се јавна набавка за изградњу 80 километара канализације на подручју насеља Крњача, са колекторима у Зрењанинском путу, Борчи и Котежу и са реконструкцијом канализационих црпних станица. Чекали смо месецима да консултанти ЕИБ заврше посао који су могли да ураде и раније како бисмо расписали тендер. Извештај су завршили па ће наш партнер ЕИБ сада коначно да распише тендер. Уколико то не буду из било ког разлога урадили, град Београд ће расписати тендер самостално. То је моја дефинитивна одлука коју сам саопштио представницима Европске инвестиционе банке. У сваком случају, грађанке и грађани са леве обале Дунава не треба да брину јер ће тендер за тај део канализације бити расписан – поручио је Весић.

Он је рекао да су грађане леве обале Дунава деценијама лагали сви обећавајући канализацију, а нису имали ни пројекте а ни новац да то ураде.

– Своје обећање је једино испунио председник Републике Србије Александар Вучић и садашње рукодство града. Изградња канализације почиње у петак – рекао је Весић.

Back to top button