Beograd

Весић уручио захвалнице поводом Међународног дана волонтера

СрбијаРеално/БЕОГРАД/6.12 – Заменик градоначелника Горан Весић уручио је данас у Старом двору поклоне и захвалнице професорима, волонтерима и представницима компанија поводом обележавања Међународног дана волонтера.

Весић је изјавио да је скоро две године прошло откад нас је задесила пандемија вируса ковид-19, и да је она показала која су друштва организована, а која нису.

“На почетку је било тешко да се организујемо, јер смо се суочавали са нечим о чему ништа нисмо знали ни ми, ни лекари, ни научници. Нисмо знали како да се бранимо и у тим првим данима је била важна и пресудна помоћ компанија које су нам обезбедиле маске, опрему и све оно што тада нисмо имали. Данас имамо опрему и много је лакше, али у тим првим тренуцима маске су биле вредне злата јер их је заиста било тешко наћи”, рекао је Весић.

Нагласио је да је Београд успео да се организује боље од других и тако показао да може да буде солидаран и да води рачуна о другима.

“Ако постоји нека добит из несреће, а увек из сваке ситуације у животу има неке добити, то је што смо као друштво вратили солидарност, што смо водили рачуна једни о другима. Надам се да, када све ово прође, солидарност нећемо изгубити, јер је она одлика једног људског друштва. Срећан сам данас када нас има оволико – не само представника компанија него и студента и ученика, који су све време радили као волонтери за наш град, народ и земљу. То што сте ваш сат и дан утрошили на рад у пунктовима, нешто је што у животу нећете заборавити. Ово показује да сте одговорни према свом друштву, да сте свесни и да можете допринети да друштво постане боље”, казао је Весић.

Како је рекао, из тог разлога је одлучено да као ваш град захвалимо сваком од вас, јер сте показали да желите да учествујете у друштвено одговорним акцијама.

“Надам се да ће тако бити и убудуће и шта год да се деси, да ћемо имати солидарности и помагати једни другима. То што су се млади одлучили да у ово време, када се, нажалост, друштвене вредности не промовишу много, учествују у раду пунктова и помажу људима, говори о томе да су они добри људе. Знам да нисте радили због захвалница и поклона и зато смо желели да вам покажемо да ми као град водимо рачуна о томе. У нашем друштву смо изгубили обавезу да захвалимо када неко нешто добро уради. Ви сте урадили сјајну ствар и зато желим да вам захвалим у име Града Београда и свих Београђана. Иако још нисмо победили пандемију, надам се да ћемо ускоро изаћи на крај с њом”, објаснио је Весић.

Када је у питању вакцинација трећом дозом, додао је и то да ће данас трећина Београђана бити заштићена.
“То је више од 33,33 одсто, односно више од 460 хиљада људи. Када је у питању прва доза, имаћемо 62,5 одсто вакцинисаног становништва, што је скоро 865 хиљада људи, док се другом дозом приближавамо броју од 61 одсто грађана. Срећан сам и захвалан Београђанкама и Београђанима, јер су показали да су најодговорнији у Србији, с обзиром на то да имамо највише вакцинисаних. Зато смо велики број људи спасили и заштитили животе. Али, да бисмо добили ову битку до краја, потребно је да се сви вакцинишемо. Из тог разлога млади треба да разговарају са својим вршњацима и да их убеде да се вакцинишу, јер је то једини начин да се сачувају људски животе”, рекао је Весић.

Он је нагласио да имунизација не значи да не можемо добити вирус, већ да нам она помаже да не завршимо на респиратору и да највећи број случајева не заврш смртним исходом.

“Нажалост, свако од нас у својој породици и ближем окружењу има некога кога је у ове две године изгубио. То је нешто што нас подсећа да вирус није шала, да је присутан и да морамо да будемо одговорни према себи, породици, пријатељима и друштву. Ова свечаност је уприличена само да вама кажемо хвала, да кажемо да се ваш рад није заборавио и да сте ви пример нашем друштву”, закључио је Весић.

Back to top button