Beograd

Весић за Курир: Град је помогао Лазару и Марији, деци возача Хитне, којима је корона за месец дана однела читаву породицу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.11. – Марија и Лазар Милошевић, којима је корона за месец дана однела читаву породицу, били су у Скупштини града Београда са председником општине Земун, директорком Центра за социјални рад Зорицом Павловић, а у Скупштини их је примио заменик градоначелника Београда Горан Весић и директорка Фондације за младу и децу Београда Тања Поповић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за Курир да су на састанку разговарали о томе на који начин би могли да помогну и шта Град може да уради за њих.

– Лазар и Марија су добили једнократну помоћ Града која се даје у таквим случајевима и она износи 80 одсто просечног личног дохотка, негде око 60.000 динара. Поред тога покренут је поступак стављања под старатељство млађег брата у односу на старију сестру која је пунолетна. Таквих случајева има неколико десетина у граду и обезбеђена им је социјална услуга. То се дешава када деца остану без родитеља и имају право на месечну надокнаду од града – казао је Весић.

Он је додао да их је Марија обавестила да је добила понуду за посао у Хитној помоћи.

– Тамо је радио и њен отац. Она ће радити у Хитној помоћи и истовремено ће студирати. Лазар је добио стипендију од Фондације Земунске гимназије, коју похађа и договорили смо се и да Фондација за децу и младе Београда обезбеди помоћ, а то је реновирање куће које је неопходно како би наставили да живе.

Он је навео и да ће у наредном периоду Фондација за младе и децу Београда покренути акцију за донаторе и на тај начин помоћи овој породици.

– Такође је договорен и контакт са председником општине да за апсолутно све што им треба могу да се обрате њему, али и Фондацији за младе како бисмо их помогли. Иначе је општина обезбедила једнократну помоћ за сахрану. На овај начин смо показали да водимо рачуна о томе када се неки наши суграђани нађу у овако тешкој ситуацији – казао је Весић.

Према његовим речима, Лазар и Марија имају рођаке са којима комуницирају и који такође воде рачуна о њима, али су најближу породицу потпуно изгубили.

– Фондација за децу и младе Београда је основана прошле седмице и основни задатак те фондације јесте да помаже управо оне породице које добију социјалну помоћ, а она није довољна да би они могли добро да живе. То су, на пример, овакве породице и ситуације у којој су се нашли Лазар и Марија, као и породице са самохраним родитељима са више деце. На тај начин обезбеђујемо за децу стипендије, исхрану, школски прибор, одећу, одлазак на летовање и све друго што би деца требало да имају како би живела нормално као и друга деца – казао је Весић.

Помоћ Лазару и Марији прва је акција Фондације за децу и младе Београда и прилика да сви остали виде зашто је град основао овакву фондацију јер на овај начин желе да свако дете у Београду има нормално и срећно детињство и да покажу свакоме да их Град није заборавио колико год да им је тешко и да нису сами.

Подсетимо, Марији и Лазару је за само месец дана корона однела читаву породицу. Двоје Милошевића су преко ноћи остали без свега, породице и љубави, али и без редовних примања и основних услова за живот, наведено је у тексту Курира.

Back to top button