Srbija

Вежба „Систем 2021“ на 50 локација у Србији

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Александар Вулин најавио је данас да ће у петак, 5. новембра, на 50 локација у Србији бити одржана вежба „Систем 2021“, где ће се показати да је Србија велика, снажна и организована држава, која је у стању да се носи са проблемима на читавој својој територији.

Вулин је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, рекао да величина предстојеће вежбе није забележена у новијој историји Србије и да још од времена Југославије нису организоване тако велике вежбе цивилне заштите, које треба да покажу како функционише читав систем.

Вежба ће, како је прецизирао, бити изведена у истом тренутку на 50 локација у 24 града и 26 општина, уз учешће приближно 8.000 људи, припадника Сектора за ванредне ситуације, Цивилне заштите, Горске службе спасавања, Црвеног крста, Војске Србије и  локалних јединица различите намене.

Према његовим речима, вежба ће садржати реалан сценарио, дакле оно што може да нам се деси, са специфичношћу сваке локалне заједнице у којој ће бити изведена.

Бићу присутан на два места – у Kрагујевцу на језеру и у Лозници на Дрини и ту ћемо приказати реаговање у случају великих поплава, и спасавања великог броја људи, рекао је он.

Вулин је истакао да, шта год да се деси, припадници јединица и организација које учествују у вежби морају да буду ту и у стању да заштите грађане и њихову имовину.

„Систем 2021″ је права прилика да то покажемо и бескрајно сам поносан на све ове људе, навео је Вулин.

Извор: РТС

Back to top button