Društvo

Викен пун снега, цела Србија биће

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.10 – Данас ће у Србији бити облачно и хладно, у нижим пределима киша и суснежица, на планинама снег уз повећање висине снежног покривача.

Више падавина у централним и јужним крајевима Србије. Ветар слаб и умерен, на југу Баната, у доњем Подунављу и Поморављу повремено јак, јужних и источних смерова.

У току дана ветар ће бити у скретању на северни прво у Војводини, а увече и у осталим крајевима.

Ујутру температура од -2 до 3, током дана до 7 степени.

У Београду повремено киша, која ће увече и током ноћи постепено прећи у снег. Температура до 4 степена.

Другог дана викенда забелеће се готово цела Србија, једино ће на северозападу бити суво. У нижим пределима пашће од пет до 25 центиметара снега, а на планинама источне и југоисточне Србије може пасти и до пола метра снега.

У понедељак претежно облачно уз слабљење и постепени престанак снега, само се у Војводини очекује делимично разведравање.

Републички хидро-метеоролошки завод издао је упозорење да ће снег падати на територији целе земље и да ће јаки снежни удари и олуја понегде створити снежне наносе.

„У нижим пределима стварање снежног покривача висине од 5 до 25 центиметара, а на планинама и више, само ће се на северозападу земље задржати суво. Нарочито обилне падавине се очекују у брдско-планинским пределима источне и југоисточне Србије, где може пасти и до 50 центиметара новог снега. Дуваће јак северни ветар, који ће понегде достизати и ударе олујне јачине уз стварање снежних наноса“, саопштио је Завод.

Жути метеоаларм, који значи да време може бити потенцијално опасно, упаљен је за западни и југоисточни део, као и за подручје Косова и Метохије, док ће наранџасти метео аларм бити на нази у југозападном делу Србије.

„Време може бити опасно. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике“, стоји на сајту РХМЗ.

Сутра се пали и црвени аларм што означава врло опасно време за подручје источне и југоисточне Србије,а због снега и ветра.

Back to top button