Izdvojene vestiSrbija

Вирцбургер: Мењамо себе да бисмо пружали боље услуге грађанима 

СрбијаРеално/БЕОГРАД/01.03.22. – Помоћница министра финансија Споменка Вирцбургер учествовала је данас на конференцији „Унапређење интерне финансијске контроле у јавном сектору“, на којој је истакла да је реч о стандарду управљања и пословања који се примењује у целом свету.

Реформа јавних финансија део је свеобухватне реформе јавне управе. Њен циљ је унапређење управљања јавним финансијама, односно унапређење одговорности руководилаца и запослених у јавном сектору, као и боље управљање јавним средствима у складу са принципима интерне финансијске контроле. Успостављање ИФКЈ је законска обавеза свих корисника јавних средстава Републике Србије и предуслов за затварање поглавља 32 – финансијски надзор, при приступању ЕУ.

 „Његова највећа вредност је што помаже да се фокус шири са искључивог праћења наменског и законитог трошења средстава, на управљање базирано на постављању јаснијих циљева, мерењу успешности остварених резултата и одговорности за резултате пословања. Ми желимо да наша управа има овај стандард у управљању, јер за грађане то значи боља услуга и вредност за новац”, рекла је Вирцбургер.

Она је навела да је Министарство финансија израдило методологију и алате, a уз подршку пројекта РЕЛОФ2, ову област уврстило у обуке НАЈУ и обезбедило подршку за локалне самоуправе.

 „Ово је наша унутрашња реформа, којом мењамо себе да бисмо боље пружали услуге грађанима“, поручила је помоћница министра.

На конференцији, на којој је поред Вирцбургер учествовао и представник Швајцарске канцеларије за сарадњу Рихард Коли у Србији и директорка пројекта РЕЛОФ2 Ана Јоловић, поручено је да су локалне самоуправе оствариле напредак у успостављању система финансијског управљања и контроле и интерне ревизије, али да то није само законска обавеза, већ пре свега, алат доброг управљања. Како је истакнуто, Србији предстоји увођење овог система код индиректних буџетских корисника.

Директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији Рихард Коли је рекао да је Швајцарска дугогодишњи партнер Србији у реформским активностима. Он је истакао да је промовисање доброг управљања, како на националном, тако и на локалном нивоу, један је од главних приоритета сарадње између Швајцарске и Србије.

Директорка пројекта РЕЛОФ2 Ана Јоловић оценила је да међу локалним самоуправама у Србији расте свест о неопходности и значају успостављања система финансијског управљања и контроле и интерне ревизије.

„На основу искуства и рада са 48 локалних самоуправа у претходних шест година може се оценити да напредак постоји. Многе општине са којима сарађујемо, не само да су успоставиле ИФК, већ желе и почињу да успостављају систем финансијког управљања и контроле код својих индиректних буџетских корисника – вртића, школа, библиотека. Додатно пројекат пилотира успостављање система ФУК у школама у сарадњи са ове две образовне установе. Он ће обухватити видео лекције, обуке и стучна упутства и водиче које тренутно пилотирамо и припремамо у сарадњи са Техничком школом из Ужица и Митровачком гиманзијом из Сремске Митровице“, најавила је Јоловић.  

Пројекат Реформа локалних финансија у Србији II (РЕЛОФ2) пружа стручну подршку за 48 локалних самоуправа у успостављању или унапређењу финансијског управљања и контроле, интерне ревизије, увођењу иновативних модела у јавним финансијама и надзора над локалним јавним предузећима. Пројекат подржава Влада Швајцарске преко Швајцарског секретаријата за економске послове (SECO).

Конференцију „Унапређење интерне финансијске контроле у јавном сектору”организовали су Министарство финансија Републике Србије – Централна јединица за хармонизацију и Пројекат Реформа локалних финансија II у Србији (РЕЛОФ2) у циљу подизања свести код корисника јавних средстава о неопходности, значају и добробити унапређења и примене ефикасног система финансијског управљања и контроле и интерне ревизије, као и њихове улоге у одговорном управљању. На конференцији је учествовало више од 80 представника локланих самоуправа из 43 општина и градова, а разговарало се и о начинима да се унапреди ИФК на локалном нивоу, а примере добре праксе представили су градоначелник Ријеке Марко Филиповић и интерни ревизор општине Мали Зворник Милош Спасеновић.

Back to top button