Društvo

Вирус у Србији достигао биолошки максимум

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.11 – Заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу Радмило Јанковић рекао је да је у Србији хоспитализовано око 6.500 људи због коронавируса и да је та бројка у благом паду.

“Тај број је негде око 6.500, били смо негде око 7.000 у овом пику, што је мање од неких ранијих проблематичних ситуација, када је здравствени систем хоспитализовао у једном тренутку готово 11.000, а у марту око 8.000” рекао је Јанковић за телевизију Нова, преноси Блиц.

Нагласио је да Србија има велики број хоспитализованих са јако тешким клиничким сликама, и да су пуне јединице интензивне неге.

Према његовим речима, охрабрујуће је што број новозаражених опада, а како је оценио то се дешава јер је вирус у Србији достигао „биолошки максимум“.

“Односно, број људи до којих је вирус дошао првенствено у септембру и октобру, али већ и крајем августа, био је јако висок. Моје пројекције су да је тај број новозаражених сигурно био преко 1.000.000 становника и логично је да долази до једног успорења”, казао је Јанковић.

Он је додао да је тешко утврдити колико су ковид пропуснице и школски распуст утицале на пад новозаражених, јер је мало времена прошло од њиховог увођења.

Back to top button