Srbija

Влада усвојила Предлог закона о референдуму и народној иницијативи

СрбијаРеално/БЕОГРАД/09.11. – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о референдуму и народној иницијативи који ће грађанима омогућити да ефикасно остварују своје Уставом загарантовано право на учешће у вршењу власти путем народне иницијативе и референдума.

Новим законом се отклањају недостаци низа решења из важећег закона, због којих су грађани институте референдума и народне иницијативе у пракси ретко користили. Услед чињенице да је тренутно важећи Закон донет још 1994. године, нови предлог закона садржи и бројна усклађивања са Уставом, пре свега на плану укидања обавезног цензуса за излазак потребног броја гласача као услова за успех референдума, као и у сврху уређивања свих врста референдума предвиђених Уставом, наводи се у саопштењу Владе Реапублике Србије.

Решења предвиђена Предлогом закона заснивају се на препорукама Савета Европе из „Ревидраног кодекса добре праксе у области референдума“ из октобра 2020. године.

Владе Србије донела је Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 чиме је малопродајна цена хлеба од брашна тог типа ограничена на максималних 46 динара у наредних шест месеци са могућностима продужења.

Учешће ове врсте хлеба у структури набавке свих врста хлеба сваког трговца, треба да буде најмање 30 одсто, како би се онемогућило избегавање примене ове уредбе.

Back to top button